на живо

Издигнаха българското знаме в Рио (ВИДЕО)

Седем българи очакват старта на параолимпийските игри

Българското знаме бе вдигнато в параолимпийското село в Рио де Жанейро, където на 7 септември ще бъдат открити 15-ите игри за хора с увреждания. На церемонията бяха издигнати и флаговете на Саудитска Арабия, Панама и Китайско Тайпе. Кметът и заместникът на селото приветстваха четирите делегации.

Кмет на параолимпийското село е бразилската баскетболна звезда Джанет Аркайн, която е двукратен олимпийски шампион. Неин заместник е бившата спринтьорка и неколкократка параолимпийска шампионка Адриа дос Сантос.

Българската делегация връчи на домакините плакет сребърна чиния с логото на Българската параолимпийска асоциация. Домакините подариха на нашите статуетка със символа на Параолимпийските игри.

В Рио българите са седем и ще мерят сили в три спорта. В тениса на маса ще ни представя Денислав Коджабашев, а в спортната стрелба Милена Тодорова. Ветеранката Иванка Колева ще се състезава в мятането на диск и тласкането на гюле.

В същите дисциплини ще се състезава и световният шампион Ружди Ружди. Бронзовата ни медалистка от Пекин 2008 г. Даниела Тодорова ще мери сили в хвърлянето на копие. Християн Стоянов, за когото Параолимпиадата е дебют, ще се съревновава в бягането на 1500 м. Бронзовият ни медалист от Лондон 2012 г. Радослав Златанов в дългия скок на тази Параолимпиада ще се състезава в спринта на 100 м.