на живо

"Ланс" нанесе тежко поражение на неузнаваем "Монако"

"Червено-белите" с ново отчайващо представяне в Лига 1

Getty Images

"Монако" допусна трета поредна шампионатна загуба, след като позволи на гостуващия "Ланс" да спечели категорично с 3:0 на "Стад Луи II" в двубой от 15-ия кръг на Лига 1. Домакините за пореден път се представиха отчайващо слабо в защитен план и още през първото полувреме загубиха шансове за позитивен резултат.

Триумфът е исторически за "Ланс", който не бе печелил в 13 поредни гостувания на "червено-белите" в елитната френска дивизия от 1998 г. насам, когато за последно бе празнувал в княжеството.

Снимка: Getty Images

"Монако" се провали в отбрана още при първата атака в мача. Корентен Мишлен бе оставен да пробие по дясното крило, а центриране му по тревата бе засечено в опразнената врата от Исиага Сила. Лявото крило откри резултата още в 35-ата секунда. Последваха две чисти голови положения пред Кевин Фоланд, но германският нападател на "Монако" ги пропиля с разочароващи удари.

В 17-ата минута бе отсъдена дузпа за домакините, но след като получи помощ от ВАР, главният съдия Уили Делажо промени решението си. След още шест минути домакините останаха с човек по-малко. Централният защитник Аксел Дисаси получи директен червен картон след нарушение като последен в защитата срещу откъсващия се от него нападател Игнатиус Ганаго.

В 33-ата минута ново подаване на Мишлен от фланга бе отклонено на първа греда от Симон Банза, който се разписа за втори път от старта на шампионата. Впечатление в ситуацията още веднъж направи наивността и некомпетентността, с която домакините позволиха на съперника да завърши ефективно неособено страховитото си нападение.

Снимка: Getty Images

Обезверените играчи на Нико Ковач се сгромолясаха още веднъж през първата част, след като в 39-ата минута Гаел Какута реализира седмия си гол за сезона. Атакуващият халф се превърна в първия футболист на "Ланс" от сезон 2006/07 насам, който вкарва или асистира за попадение в пет поредни двубоя от Лига 1.

"Монегаските" получиха три гола през първото полувреме в свое шампионатно домакинство за първи път от март 2008 г. - срещу "Олимпик" Лион.

Снимка: Getty Images

След почивката домакините нямаха сили за отговор, а звездите Бен Йедер и Фоланд бяха извадени от игра още преди началото на втората част, за да бъдат съхранени силите им за предстоящото гостуване на последния в таблицата "Дижон".

Освен, че прекъсна серията на "червено-белите" от десет поредни домакинства на ниво Лига 1 без загуба, "Ланс" спечели трето последователно свое гостуване в елита, което не бе правил в рамките на нито една календарна година през XXI в. Също така за първи път от 2003 г. тимът на "сан е ор" не допусна попадение в три поредни визити за първенство. Отборът на треньора Франк Ес вече има 7 победи от старта на сезона и заема седмо място с 24 точки, но и с мач по-малко от останалите тимове в челото на класирането. След шестото си поражение в 15 кръга, "Монако" се смъкна до осма позиция с 23 точки.