на живо

"Лестър" удвои заплатата на Клаудио Раниери

"Лисиците" си осигуриха услугите на италианския специалист за още 4 сезона

Getty Images

Клаудио Раниери подписа нов 4-годишен договор с "Лестър". Мениджърът на "лисиците" ще остане в клуба до 2020 г., като възнаграждението му скача двойно - 3 млн. паунда на сезон. Раниери постигна немислимото с "Лестър" и спечели титлата във Висшата лига през миналия сезон. 

Той има изключително дълга кариера и е водил много отбори, но едва миналата година стана шампион за първи път. За 30-те години, през които е треньор, е сменил 14 клубни и един национален тим. 

Като футболист започва кариерата си в "Рома" - отбора, на който принадлежи сърцето му. За "вълците" обаче записва само 6 срещи, а най-добрите си години прекарва в "Катаня", с който печели промоция в Серия А, и след това с "Палермо". 

Снимка: Getty Images

Треньорската му кариера започва в аматьорския "Вигор Ламеция", преминава през вече несъществуващия "Путеолана", докато се стигне до назначението му в "Каляри". Успява да спечели две поредни промоции с отбора от остров Сардиния и така прави име на Апенинския полуостров.

Снимка: Getty Images

Следващата му стъпка е "Наполи", с който стига до участие в турнира за Купата на УЕФА. Най-запомнящото, което Раниери прави там, е успешното интегриране на младия тогава Джанфранко Дзола в първия състав. 

Снимка: Getty Images

Следващият отбор в кариерата му е "Фиорентина". Назначен е през 1993 г., когато тимът е в Серия Б, моментално печели промоция, а след това печели купата и Суперкупата на Италия през 1996 г. По време на престоя си при "виолетовите" той е треньор на Габриел Батистута и Мануел Руи Коща.

Снимка: Getty Images

Първият му ангажимент извън Италия идва през 1997 г., когато Раниери поема "Валенсия". "Прилепите" са единственият отбор, който специалистът е водил в два различни периода. Печели Купата на краля и има главна заслуга за развитието на футболисти като Гайска Мендиета и Клаудио Лопес. 

Следва кратък период в "Атлетико" Мадрид. Отборът е в тежко финансово състояние, Раниери напуска, а "Атлетико" изпада. 

Снимка: Getty Images

На 18 септември 2000 г. Раниери подписва с "Челси". За 4-те сезона, в които води "сините", той привлича едни от най-големите звезди във Висшата лига. Имена като Франк Лампард, Емануел Пти, Йеспер Гронкяер, Бодевин Зенден и Уилям Галас акостират на "Стамфорд Бридж".

Снимка: Getty Images

През 2003 г. Роман Абрамович купува "Челси" и картинката става страшна. Още същото лято "сините" купуват цяло съзвездие от играчи, похарчени са над 120 млн. паунда. Деймиън Дъф, Уейн Бридж, Джо Коул, Глен Джонсън, Ернан Креспо, Хуан Себастиан Верон, Клод Макелеле и Адриан Муту. На пръв поглед "Челси" няма как да не е шампион. И все пак се проваля в битката за титлата. 

В края на сезон 2003/2004 Раниери е уволнен. Въпреки достигането до 1/2-финал в Шампионската лига и второто място в първенството на Англия, Абрамович има нова цел - титла и Шампионска лига. И тогава на сцената се появява Жозе Моуриньо. 

Вторият период на Раниери във "Валенсия" не е успешен. Специалистът подсилва отбора с четирима свои сънародници, сред които Ди Вайо, Фиоре и Коради, но резултати липсват. Уволнен е през февруари 2015 г., след като "Стяуа" отстранява "Валенсия" за Купата на УЕФА.

Снимка: Getty Images

След 2-годишна почивка от футбола, Раниери е назначен за треньор на "Парма". Той е натоварен със задачата да спаси "пармалатите", които са в зоната на изпадащите след 23 кръга. Клаудио се справя блестящо със задачата си и така печели треньорската позиция в "Ювентус".

Снимка: Getty Images

За двата сезона при Старата госпожа Раниери завършва отново в подножието на върха - трета и втора позиция в крайното класиране. Това провокира шефовете на клуба да го уволнят - решение, което по-късно се оказва грешно, защото в два поредни сезона "Ювентус" завършва седми в Серия А.

Снимка: Getty Images

От лятото на 2009 г. Раниери е треньор на "Рома". Не крие, че това е била голямата му мечта, и се прицелва в титлата с "вълците". През първия сезон "Рома" записа 24 поредни срещи без загуба, но изпуска титлата и купата в самия край - и двата пъти от доминиращия "Интер" на Жозе Моуриньо.

Снимка: Getty Images

През 2011 г. Раниери поема на пожар "Интер", след като отборът записва 4 загуби в първите 5 мача от сезона. В края на годината след серия от 13 срещи, в които "Интер" записва едва две победи, треньорът е уволнен. 

Снимка: Getty Images

На 30 май 2012 г. на Клаудио е поставена задача, която вече е изпълнявал безгрешно - да върне даден отбор в елита. Клубът е "Монако". Раниери печели титлата в Лига 2, а на следващия сезон завършва на второ място в Лига 1, зад шампиона "ПСЖ". В резултат специалистът отново е безработен.

Снимка: Getty Images

За авантюрата му с националния отбор на Гърция си спомнят малцина - тя продължава само 4 срещи, а загубата от Фарьорските острови слага нейния край.

И стигаме до 13 юли 2015 г. Тогава Раниери подписва с "Лестър". Останалото е история. 

Снимка: Getty Images