на живо

Летяща Франция мина през храбра Исландия и вече е на 1/2-финал

Домакините писаха петица на симпатичния отличник на Евро 2016

Getty Images

Домакинът на европейското първенство Франция се справи впечатляващо с голямата изненада на надпреварата Исландия и победи с 5-2 в четвъртфинален сблъсък, изигран на „Стад дьо Франс“ в Париж.

Головете за „петлите“ в най-резултатния мач на Евро 2016 дотук отбелязаха Оливие Жиру на два пъти и по веднъж Пол Погба, Димитри Пайе и Антоан Гризман. Двете попадения за Исландия вкараха Колбейн Сигторсон и Биркир Бярнасон.

В страхотния голов спектакъл пределно мотивираните французи показаха на храбрите „викинги“, че по никакъв начин няма да ги подценят и, че на този етап от турнира няма място за грешки.

Снимка: Getty Images
Още в началните минути на мача тимът на Исландия изглеждаше респектиран от съперника си. Въпреки че „ледените“ отправиха първия удар в мача, те се бяха прибрали плътно в половината си. Защитата на отбора от островната държава беше на доста далечна дистанция от вратата на Халдорсон и Франция логично започна да изпраща дълги пасове към нападателите си.
Снимка: Getty Images
В 12-ата минута именно дълго извеждащо подаване на Блейз Матуиди намери Оливие Жиру, който останал очи в очи с вратаря не сбърка – 1-0.
Снимка: Getty Images
Само още седем минути бяха нужни на „петлите“ за втори удар. След центриране на Антоан Гризман от корнер Пол Погба се извиси над всички и с точен и силен удар с глава отбеляза в десния ъгъл на вратаря.

В 42-рата минута опасно центриране от фаул на капитана на исландците Гунарсон една идея затрудни капитана на Франция Уго Лорис, който улови несигурно.

Само секунди по-късно действията се пренесоха пред другата врата. Димитри Пайе напредна опасно с топка в крака на метро от наказателното поле и отправи прецизен удар в долния ляв ъгъл на Халдорсон за 3-0.
Снимка: Getty Images
Четвъртият гол беше дело на голмайстора на Евро 2016 дотук с четири попадения – Антоан Гризман. Отново дълъг пас, но този път по земя, изведе другия нападател на „петлите“, който завърши атаката със самочувствие, копвайки топката над излезлия исландски страж.

В играта на двата тима явно се забелязваше опита, който домакините притежават и същевременно несигурността в действията на гостите. Исландците не можеха да задържат дълго топката и често дори просто я изритваха в предни позиции. Така „петлите“ имаха смазващо предимство във владението на топката.
Снимка: Getty Images
Исландия все пак намери себе си. Приказното европейско първенство за възпитаниците на дуото Лагербак и Халгримсон завърши с още един мач, в който те вкарват гол.

В 56-ата минута Колбейн Сигторсон засече центриране на халфа Гилфи Сигорсон и отбеляза. По този начин Сигторсон вече е на няколко попадения от рекорда на легендата на Исландия Ейдур Гудьонсен за най-много голове с националната фланелка.

Само три минути след допуснатото попадение Франция отново отбеляза. Центриране на Пайе от фаул беше засечено от снажния Жиру, който с глава вкара втория си гол в мача и трети на Евро 2016 - 5-1.

В 63-ата минута Исландия имаше добър шанс за втори гол след удар с глава на резервата Ингасон и впечатляващо спасяване на Лорис.


В 83-ата минута под бурни аплодисменти в игра влезе 37-годишният най-голям футболист в историята на исландския футбол Ейдур Гудьонсен, бивш играч на Челси и Барселона, за един от последните големи мачове в кариерата си.  

"Ледените" отбелязаха втори гол буквално секунди след появата в игра на Гудьонсен. Скуласон центрира, а Бярнасон засече, отбеляза и показа, че "викингите" не се примиряват лесно. 

В 87-мата минута важна намеса на Мангала в "позадремалата" защита на Франция даже спаси "петлите" от трети гол. 

Снимка: Getty Images
Големи поздравления освен футболистите би трябвало да получат и всички фенове на Исландия на стадиона в Париж, които подкрепяха любимците си изключително сърцато и гласовито до последната минута на мача, както го правеха и във всеки двубой дотук. 


Така до голяма степен най-симпатичният отбор за всеки неутрален фен на Евро 2016 напуска надпреварата.


Представителите на малко над 320-хилядната държава преживяха неописуема приказка във Франция, където претърпяха едно единствено поражение след две равенства и две победи и елиминиране на фаворита Англия на 1/8-финал.

След разгромната си победа тази вечер домакините със селекционер Дидие Дешан от своя страна вече гледат към предстоящия полуфинален мегасблъсък срещу световния шампион Германия на 7 юли.