на живо

Мотокросистите стартират сезона си край Поморие

21 състезания в националния календар

Останала само с вътрешно-републикански лиценз, Българската федерация по мотоциклетизъм ще работи по провеждането на 21 състезания, залегнали в националния ни календар. Това са 10 мотокрос-старта, 6 пистови и 5 по супермото – 4 в България и 1 в Арад, Румъния. Поради липса на права за международна дейност, най-добрите ни мотокрос-пилоти Петър Петров и Майкъл Иванов вече започнаха участията си в световния шампионат с лицензи от Катар, другите ни топ-състезатели също се ориентират към получаване на международен лиценз от една или друга съседна федерация.

Първото от републиканските състезания е този уикенд в Поморие. За четвърта поредна година мотокрос-сезонът започва край морето, където по традиция публиката надхвърля 10 хиляди души. Общо 98 пилоти са заявили желанието си да карат на мотополигона край с. Порой, а входът за зрители е за символичните 2 лв. Новият сезон със сигурност ще наложи размествания в редиците на състезателите от различните класове, като най-осезаема ще бъде вълната от млади състезатели в клас МХ2. Независимо от финансовите проблеми, които съсипват през последните години работата на Федерацията, интересът към мотоциклетния спорт продължава, а най-голямата цел на Организационния комитет на Гран при България е да не позволи да помръкне имиджа на страната ни като организатор и трасета №1 в света и като ковачница на успешни кадри за мото-спорта.

Още следващата седмица Богдан Николов и колегите му инициират специална среща с кметовете на градове, в които има стартове от мото-календара. Разговорът ще е за бъдещето на българския мотоциклетен спорт, на него са поканени и представители на Министерството на младежта и спорта. Очаква се и приключването на преговори за осигуряване на 1 млн евро чуждестранни инвестиции, с които БФМ да покрие част от задълженията си към FIM и Youth Stream, натрупани за последните 4 години.