на живо

НА ЖИВО: България - Беларус

Краен резултат: 1:0 (Ивелин Попов 10')

Край на мача. Победа за България с 1:0!

90' +4 - Отчаяни опити на гостите за изравнително попадение. Топката попада в мрежата зад Стоянов, но голът е отменен заради засада.

90' +1 -  Бърза контраатака на "трикольорите" е спряна с цената на нарушение - Хлеб поваля Кирилов. За полузащитника на гостите това е втори жълт, респективно червен картон и Беларус остава с човек по-малко.

90'+ - Четири минути добавено време.

90' - Хлеб центрира от корнер, но българската защита избива.

89' - Беларус не за пръв път среща трудности с отбелязването на попадение. Селекцията на Александър Хацкиевич не е вкарвала в 3 от последните си 9 мача, а 4 от тях са завършвали с нулево равенство.

87' - В другата среща от нашата група вече всичко е ясно. Холандия повежда на Люксембург с 3:1. Втори гол на Мемфис Депай.

86' - Темпото значително спадна, което устройва "лъвовете". Близо сме до положителен завършек на една слаба откъм резултати година.

82' - Жълт картон и за Светослав Дяков, който пострада при сблъсък с футболист на гостите. Халфът ще трябва да стиска зъби до края на мача, тъй като България няма право на повече смени.

76' - Груб фаул срещу Славчев, който превръща Кендиш в третия играч на гостите с жълт картон.

75' - Трета и последна смяна в състава на България. Преслав Йорданов заменя Ивелин Попов. Така нападателят на ЦСКА ще застане на върха на родната атака.

72' - Влезлият като резерва Кирилов тръгва на скорост, пробива през отбраната на гостите и пада в пеналта на Беларус. Реферът Клоснер обаче не отсъжда дузпа, а Кирилов е декориран в жълто за симулация.

68' - Извеждащ пас за Кендиш, но Стоянов съобразително излиза и изпреварва противниковия нападател.

66' - Селекционерът Петър Хубчев осъществява втора промяна. Радослав Кирилов влиза в игра, а на пейката сяда Александър Тонев.

60' - Холандия повежда на Люксембург с гол на Мемфис Депай. 2:1 за "лалетата" в другия мач от нашата група "А". 

59'- Тонев опитва да намери Делев в наказателното поле на Беларус, но отбраната на противника разгадава замисъла му.

56' - Гостите са по-активни в последните минути и атакуват опасно, но срещат проблеми със завършващия удар.

52' - Първа смяна в мача. Тя е принудителна... Чочев заема мястото на Миланов. Полузащитникът на руския ЦСКА Москва е получил контузия.

50' - Безкомпромисно влизане на Шитов в краката на Делев. Жълт картон на белоруския бранител и пряк свободен удар в полза на България.

46' - Начало на второто полувреме

Край на първото полувреме

45 +1 - Грешка на Занев позволява на Гордейчук да пробие по дясното крило и да намери Маевски в наказателното поле. Полузащитникът на Беларус обаче стреля високо над вратата.

45' - Две минути продължение на първата част.

44' - В същото време Люксембург изненадващо изравнява на Холандия в другият мач от нашата група. Там резултатът вече е 1:1 (Шано 44'; Робен 36')

43' - Капитанът на "трикольорите" Дяков е фаулиран грубо от Лаптев пред нашето наказателното поле. По всичко личи, че звездата на "Лудогорец" ще продължи срещата.

40' - Втори ъглов удар за гостите. Той не води до нищо опасно за Стоянов.

32' - Миланов се възползва от груба грешка в отбраната на Беларус и пробива през центъра. Футболистът на ЦСКА Москва обаче решава да стреля от дистанция и праща топката покрай вратата на гостите.

30' - Пряк свободен удар за гостите на 22 м от българската врата. Топката се отбива в стената, но следва силен удар на Кендиш от точката за изпълнение на дузпа. Стоянов е на висота и избива в корнер.

29' - Жълт картон за Александър Александров.

28' - Възможност за България. Занев спринтира по лявото крило и центрира в пеналта, където топката е отклонена от капитана на Беларус Мартинович. Горбунов обаче се намесва... пред погледа на връхлитащия Ивелин Попов.

22' - Силни минути за "лъвовете", но Беларус тепърва ще тества родната отбрана. Селекцията на бившата съветска република се представя добре далеч от Минск. В последните си 7 квалификационни гостувания Беларус има 3 победи, 2 равенства и 2 поражения.

21' - Първи жълт картон в мача. Получава го Александр Хлеб от състава на Беларус.

18' - Активни офанзивни действия от страна на националния ни тим. Славчев опитва изстрел от границата на наказателното поле. Топката обаче лети над вратата, пазена от Горбунов.

14' - Беларус опитва бързо да възстанови равенството, но защитата на "лъвовете" е на висота. В ответната атака Тонев тръгва на скорост по левия фланг и отправя силен, но неточен удар.

10' - ГОООООЛ! 1:0 за България! Дяков намира отлично Делев по фланга, той подава към Ивелин Попов и нападателят на руския "Спартак" Москва се разписва с глава. Втори гол в четири квалификационни срещи на сметката на Попов.

9' - Тонев и Занев комбинират отлично по дясното крило, стига се до центриране на последния, но отбраната на гостите се справя.

4' - Равностойно начало, битката се води предимно в средата на терена. На Националния стадион има около 1500 зрители, така че се разминаваме с антирекорд.

1' - Главният съдия Щефан Клоснер от Швейцария дава начало на срещата.

Първо полувреме ^

Стартови състави

България (4-3-3): Владислав Стоянов - Страхил Попов, Александър Александров, Васил Божиков, Петър Занев - Светослав Дяков (К), Симеон Славчев, Георги Миланов - Александър Тонев, Спас Делев, Ивелин Попов

Беларус (4-2-3-1): Андрей Горбунов - Александър Мартинович (К), Денис Поляков, Сергей Политевич, Йегор Филипенко -  Александър Хлеб, Михаил Гордейчук - Павел Нехайчик, Юри Кендиш, Иван Маевски - Денис Лаптев

Преди срещата

България посреща Беларус в двубой от група "А" на световните квалификации в зона Европа. За "лъвовете" това е последният мач за календарната година. При победата националите ще запазят шансовете си за класиране на Мондиала в Русия през 2018 г.

Класирането в нашата група:

1. Франция 10 т. /мач повече/
2. Швеция 7 т.    /мач повече/
3. Холандия 4 т.
4. България 3 т.
5. Беларус 2 т.
6. Люксембург 1 т.

Трите точки на "Васил Левски" обаче изглеждат трудни за постигане, особено предвид формата, в която "трикольорите" се намират. След измъчения успех над аутсайдера Люксембург (4:3) и двете тежки загуби от Франция (1:4) и Швеция (0:3) доверието към родната селекция спадна. Доказателство за това е очакваната рекордно ниска посещаемост на "Васил Левски".

Въпреки това селекционерът Петър Хубчев даде да се разбере, че никой в нашия лагер не се е предал. Той заяви, че очаква максимума от своите възпитаници във всеки мач.

Тази вечер съперник на родната селекция е Беларус. Тимът на треньора Александър Хацкевич се представя отлично и ще навлезе в мача със самочувствие. През седмицата гостите надвиха Гърция в контрола, а в квалификациите могат да се похвалят с нулево реми срещу фаворита Франция.

В исторически план България и Беларус са се сблъсквали 5 пъти в официални мачове, като 4 от тях са завършвали с победа за "лъвовете", а само един - с поражение. Любопитното е, че националите ни вкарват средно по два гола на мач срещу тима на бившата съветска република.