на живо

Никола - само на 18, а вече пети в света по кайтсърф (ВИДЕО)

"Струвам им се луд и странен, защото се занимавам с нещо различно", каза българинът пред bTV

Само на 18, а вече с пето място на световното първенство по кайтсърф във фрийстайл сесията в Кабо Верде!

Той е Никола Абаджиев. Учи в Испанската гимназия в София и вече е видял едни от най-екзотичните места в света - Мавриций, Чили, Доминиканската република и още много, благодарение на спорта.

Срещаме ви с него на едно много красиво място, близо до центъра на столицата - Платото на Витоша, въпреки че ще си говорим за вода, високи температури, много адреналин и много красиви места. В София тренировките по кайт са невъзможни, а адреналинът е в кръвта на Никола, не само когато е във водата.

Спускания с колело в планината, сноуборд, уиндсърф, а също така и кайт сноу – сноуборд задвижван основно от платно за кайт, са част от хобитата на завършващият тази година гимназия сърфист. 

"Ако трябва да бъда честен съм малко по-различен от всички хора около мен, тъй като се занимавам с нещо, което те не са опитвали и със сигурност им се струвам малко луд и странен. Но предполагам, че всички ме разбират и не съм толкова луд за тях", споделя той.

Голямата страст обаче си остава водата.

"В Кабо Верде по цял ден и седях във водата, горе-долу по 5-6 часа без да излизам, после излизах за малко и влизах отново", разказва Никола.

Израснал в семейство на сърфисти, той се качва на дъската съвсем малък, а още от ранна възраст започва да впечатлява с уменията си.

"Сърфът свързва хора, които обичат едно и също нещо и най-напред това е едно общество и начин на живот, а след това вече е спорт", категоричен е той.

Това ли е перфектната професия за един от най-талантливите млади български спортисти?

"Наистина се надявам това да ми бъде работата един ден и с това да се занимавам, ако може завинаги. Виждаме уникални места, пътуваме на прекрасни дестинации, срещаме нови, доста интересни хора и мисля, че това е най-ценното", разказва Никола.

Той обаче не разчита само на спорта. След като завърши основното си образование у нас, той иска да следва морска биология в Испания.