на живо

Норвежец триумфира в скиатлона след 24-годишно чакане, българите не стартираха

Представителите на скандинавската страна окупираха подиума

Getty Images

Симен Хегстад Крюгер завърши изненадващо на първо място в дисциплината скиатлон от турнира по ски бягане на олимпийските игри в Пьонгчанг. Той спечели първото злато за норвежците на 30 километра от 24 години насам, а като цяло това беше 41-а олимпийска титла за страната на турнирите по ски бягане от зимни олимпиади.

Първите 15 километра не бяха добри за Крюгер, след като той счупи щека и в един момент изоставаше с почти 40 секунди от временния лидер Иво Нисканен от Финландия. 24-годишният норвежец, който има само една победа за световната купа, обаче увеличи темпото след преполовяването на състезанието и завърши на първо място с време 1:16:20.0 часа, докато Нисканен остана едва 19-и след 30-ия километър.

Норвегия спечели троен подиум в скиатлона, след като бронзовият медалист от миналата олимпиада Мартин Йонсруд Сундби финишира втори с време 1:16:28.0 часа, а Ханс Кристер Холунд завърши трети с 1:16:29.9.

Денис Спицов, който участва като олимпийски състезател от Русия, завърши на четвърта позиция с 12.7 секунди изоставане от победителя, а французинът Морис Манифика остана на 14.2 за пето място. Швейцарецът Дарио Колоня пък не успя да защити олимпийската си титла от Сочи и финишира на шесто място.

Българите Веселин Цинзов и Йордан Чучуганов не взеха участие в скиатлона на 15 км класически стил + 15 км свободен стил, като вероятно ще наблегнат на представянето си в следващите дисциплини в ски бягането.

Класиране в скиатлона:

1. Симен Хегстад Крюгер, Норвегия - 1:16:20.0 часа
2. Мартин Йонсруд Сундби, Норвегия - на 8.0 секунди
3. Ханс Кристер Холунд, Норвегия - на 9.9 
4. Денис Спицов, ОС Русия - на 12.7 
5. Морис Манифика, Франция - на 14.2
6. Дарио Колоня, Швейцария - на 25.1