на живо

Нова ера в спорта (ВИДЕО)

Супертехнологиите, които стоят зад постиженията и медалите

Спортът вече не е същият. Зад успехите и медалите не се крият само талант и упорит труд, а научни достижения, сякаш дошли от филм за бъдещето. Електронни биоразградими татуировки, умни тъкани, виртуална реалност и изкуствен интелект - всичко това е част от тренировъчния процес на съвременните атлети.

Д-р Мунир Зок е един от хората, които внасят бъдещето в спорта тук и сега. Той биоинженер към американския олимпийски комитет, а неговите открития стоят зад успехите на атлетите от САЩ на последните летни и зимни олимпийски игри.

- Мунир, как новите технологии променят спорта?

„Технологиите играят решаваща роля в спорта днес. Дълбоко се съмнявам, че в бъдеще атлетите ще постигат големи резултати без помощта на технологиите и иновациите. Днес всички имаме смарт телефони, които използваме за навигация в града, да резервираме самолетни билети, да следим физическата си активност. Същите тези технологиите вече са част и от елитния спорт. Благодарение на тях знаем повече за процесите в телата на спортистите. Получаваме данните в реално време. Записваме ги, а след това ги анализираме, за да оптимизираме тренировъчния процес и да подобрим постиженията.”

- Говорим за т.нар. "преносими” технологии. Устройствата, които атлетите носят върху телата си.

„Това е една от най-новите тенденции на пазара. С този термин от 2014-та наричаме умните електронни устройства, които могат да се носят на тялото като импланти или аксесоари. Поставяме ги на китките, на гърдите, около врата или глезените на спортистите. Те стават все по-компактни и незабележими. Като татуировки или стикери, които измерват колко бързо се движим, колко се потим, и респективно какво количество течности ни е нужно, за да сме в оптимална форма. Смарт облеклата вече са реалност на пазара. Високотехнологичният smart текстил постепенно променя и нашия гардероб. Скоро тениските ни, бельото ни, дори чорапите ни ще бъдат с вградени електронни компоненти, които ще ни помагат в събирането и анализа на информация за състоянието на нашето тяло. Вярвам, че така качеството на живота ни ще се подобри и ще избегнем много от здравословните проблеми, които имаме днес.”

Може ли да кажем, че технологиите са новия допинг в спорта. Био допинг?

„Не мисля, че става въпрос за допинг, ако технологиите се използват разумно и етчино. В спорта всичко може да бъде допинг, ако с него се злоупотребява. Предпочитам да разглеждам иновациите като възможност.”

- Как се използва виртуалната реалност и изкуствения интелект в тренировките?  

„Виртуалната реалност има голяма роля в представянето на спортистите. Например: когато атлетът е контузен и реално не може да тренира в залата или на стадиона. Тогава чрез виртуалната реалност го пренасяме там и подготвителният процес може да продължи..дори и чисто симулативно.”

- В САЩ използвахте специална система с виртуална реалност за подготовка на ски отбора за Игрите в Пьонгчанг.

„Да, в подготовката си за Олимпиадата нашите скиори използваха такава сиситема за тренировки, която им позволи да повтарят и усъвършенстват своите спускания по един и същи терен. Нещо, което иначе е невъзможно, тъй като те могат да тренират на пистата, на която ще се проведе състезанието, едва няколко дни преди това. С виртуалната реалност спортистите се чувстват така, сякаш са прекарали десетки дни тренировки по пистите в Южна Корея, преди дори да са пристигнали за състезанието.”

- Защо казвате, че потта и сълзите са новата златна мина за информация в спортната подготовка?

„Вижте, днес има технологии, които измерват нови показатели в телата ни. Преди десет години беше невъзможно да съберем надеждна информация от  състезание. Тогава тестовете се извършваха в лаборатории. Сега можем да извадим тези тестове на терен. Да съберем реална информация за нашите скиори, борци, боксьори, докато те тренират. Новите технологии ни откриват нови познания. Какво се крие в потта, в сълзите. Това са новите био-показатели, които не бяхме способни да разчетем преди време.”

- Какви ще бъдат тенденциите, които ще наблюдаваме през следващите пет години? 

„Технологиите стават все по-незабележими, почти невидими. Говорим за татуировките, стикерите, които не пречат по никакъв начин на спортистите, не ограничават свободата на движенията им. Защото, те не обичат да имат много неща върху себе си... Но бъдещето не е само в преносимите технологии, тези, които поставяме върху телата на атлетите. Безжичните връзки са навсякъде около нас и можем да ги използваме, за да анализираме само чрез камери движенията на спортистите, без да поставяме устройства по телата им. Всичко, което кара атлетите да се чувстват комфортно, когато тренират или се състезават, вярвам, че това е бъдещето на спортната индустрия.”

- Обичате да давате за пример историята за пеперудата и гъсеницата...

„Да, примерът, който винаги давам е за пеперудата, която никога не би могла да бъде гъсеница отново. Така е и със спортистите. Веднъж щом започнат да разчитат на новите технологии в тренировъчния процес и да използват информацията, която им дават, за да подобрят представянето си, няма връщане назад. Това е като с мобилните телефони. Вече не можем да живеем без тях. Немислимо е да оставиш телефона си на масата вкъщи и да излезеш навън. Ето мен например. Всичко е в телефона ми - календарът, камерата, електронната поща, съобщенията. С него комуникирам с приятелите и семейството, правя бизнес, не се губя и помня какво трябва да свърша. Не бих могъл да се върна назад. Ето ви нагледен пример как пеперудата никога повече не може да бъде гъсеница. И мисля, че спортната индустрия, треньорите, атлетите, организаторите на състезания, всички те са поели по този път и няма връщане назад.”

Тагове:

@