на живо

Олимпийска титла за България в Рио

Ружди Ружди шампион с нов световен рекорд от игрите за хора с увреждания

Getty Images

Пет дни след като остана на шесто място във финала на диск в Рио де Жанейро, Ружди Ружди покори Олимп. Той триумфира по безапелационен начин в коронната си дисциплина – тласкането на гюле на игрите за хора с увреждания като постави нов световен рекорд и нов параолимпийски игри.

Още в първия си опит в сектора 25-годишната гордост на град Глоджево постигна резултат от 12,33 м – с 29 см по-добър резултат от предишното най-добро постижение на планетата. То обаче също принадлежеше на българина. Ружди го записа през юни в Гросето (Италия), където стана за трети път европейски шампион в дисциплината.

Златото на Ружди е първото отличие до момента за страната ни от параолимпийските игри в Бразилия. Тази нощ на старт в бягането на 1500 м в Рио застава младата ни надежда Християн Стоянов.

Олимпийското злато е връх в кариерата на атлета. Преди участието си в игрите той бе ставал веднъж световен шампион и общо четири пъти европейски – три пъти на гюле и един път на диск.

Снимка: Getty Images

Пет от общо шестте опита на българина по пътя към златото бяха над световния му рекорд от европейското в Гросето. В първия си той обаче бе невероятен - 12,33. Във втория тласна гюлето на 12,22, в третия на 12,19, в четвъртия Ружди закова на 11,54, в петия и в шестия му опит резултатите бяха съответно 11,84 и 12,12.

Нашето момче направи невероятно състезание. Близо 47 000 зрители на олимпийския стадион "Жоао Хавеланж" станаха на крака, за да аплодират новия олимпийски шампион на гюле.

Тагове:

@