на живо

Организаторите от Банско: Вече никой не кара на естествен сняг (ВИДЕО)

Директорът от Международната ски федерация обясни причините за отмяната на старта в супергигантския слалом

Ладислав Цветков

Обилният снеговалеж у нас и натрупалият пресен сняг на пистата "Алберто Томба" са причината състезанието в супергигантския слалом от Световната купа в Банско да бъде отменено. Пред bTV директорът на състезанието от Международната ски федерация Маркус Валднер обясни, че скиорите не са свикнали с тези условия.

"Просто има много сняг, това е! Очаквахме 20-тина сантиметра, а вече са около 30 сантиметра нов сняг. Обработваме трасето с 6 машини, но старт няма да има днес, най-вече от съображения за сигурност, а в супергигантския слалом тя е много важна. Повърхността на пистата трябва да е много твърда, вече никой не се състезава на естествен сняг, защото е мек. Използваме само този от оръдията, като добавяме вода", заяви той. 

Валднер е категоричен, че състезание утре ще има. Това е добра новина за българските фенове, които ще могат да гледат, както едни от най-големите световни звезди, така и голямата родна надежда - Алберт Попов.

Скиорът, който завърши на 6-о място в Шладминг и на 9-о в Кицбюел, и Камен Златков ще се съревновават в гигантския слалом.

Снимка: Lap.bg

"Тази нощ ще е много студено, -15 градуса, така че ще успеем да подготвим отлично трасето и гигантския слалом утре ще се проведе със сигурност", гарантира директорът.

Златков е в Банско от няколко дни, а феновете не спират да го обграждат с внимание и молби за снимки и автографи.