на живо

Отново без Обамеянг, Габон шокира Гана с късен гол

"Пантерите" поставиха сериозна въпросителна за класирането на един от грандовете

Getty Images

"Габон" направи огромна крачка към едва трето класиране в своята история за елиминационната фаза в турнира за Купата на африканските нации. След като в първия кръг на група 3 от надпреварата в Камерун "пантерите" надиграха дебютанта Коморски острови с 1:0, те прибавиха още една точка към актива си чрез равенство 1:1 срещу Гана. Четирикратният носител на трофея водеше в голям период от двубоя, но в крайна сметка отново разочарова привържениците си, допускайки попадение в 88-ата минута.

Негативната развръзка разгневи играчите на Гана, които насочиха яростта си към селекционера на съперника Патрис Нево веднага след края на срещата. При образувалото се меле Бенджамин Тете получи директен червен картон за удар без топка срещу нападателя на Габон Аарон-Салем Бупендза.

Снимка: Getty Images

Недоволството на "черните звезди" бе логична реакция, предвид изпуснатия аванс и очакванията за задължителен успех след поражението от Мароко (0:1) четири дни по-рано.

Отборът на сръбския селекционер Милован Райевац поведе още в 18-ата минута с влеиколепен гол на Андре Аю. Той се разписа с мощен удар от около 25 метра, регистрирайки 23-я си гол в 102 мача с националната фланелка. От този момент обаче "черните звезди" преднамерено насочиха вниманието си в защита и рядко се осмеляваха да атакуват вратата на противника с повече от двама или трима играчи.

Снимка: Getty Images

Габон показа желание и идея как да отбележи още преди почивката, въпреки че противно на очакванията голямата звезда на тима Пиер-Емерик Обамеянг дори не бе в групата за двубоя. Нападателят, заедно с полузащитника Марио Лемина и атакуващия футболист Аксел Мейе се възстановиха от прекаран коронавирус в часовете преди срещата и дори взеха участие в тренировките. Показани поражения по сърцата им от направените медицински изследвания обаче са накарали Африканската футболна конфедерация да забрани участието и на тримата срещу Гана.

През второто полувреме Гана продължи с консервативния си стил, докато Габон за малко не изравни при удар на крайния бранител Йоел Обианг. Топката бе изчистена от съперник, застанал пред голлинията. В 53-ата минута друг от лидерите на "пантерите" Дени Буанга бе заменен изненадващо от Джим Алевина, но именно той донесе точката на своя тим с добър завършващ удар по тревата в 88-ата минута. За 26-годишния нападател на френския "Клермон" попадение е трето с националната фланелка, но несъмнено най-значимото.

Снимка: Getty Images

"Пантерите" събраха четири точки на втората позиция, изоставайки само от следващия си съперник Мароко, който си осигури място на осминафиналите чрез втори пореден успех - над Коморски острови (2:0) по-рано в петъчния ден. Макар и с една точка на третото място, "Гана" все още има всички шансове да продължи напред, но това може да се случи само при успех над Коморски острови в последния кръг от групата на 18 януари.

За последно Габон игра в елиминациите на турнира през 2012 г., докато Гана се опитва вече 40 години, от 1982-ра, да спечели Купата на африканските нации за пети път, междувременно губейки три финала.