на живо

Първомайски футбол в Германия?

Засега прекратяване на шампионата се изключва като опция

Днес чрез видеоконференция УЕФА обсъди варианти за доиграването на футболните шампионати в Европа. Решението, което взе, бе спиране на всички международни мачове до второ нареждане, като това включва европейските квалификации, както и Шампионска лига и Лига Европа.

В общи линии се търси начин мачовете в отделните първенства да се проведат пред празни трибуни до края на юли. Окончателното решение трябва да бъде взето до месец, като явно всяка страна ще обсъжда и своите опции, в зависимост от развитието на пандемичната обстановка.

На този фон вчера в Германия, след заседание и гласуване във видео връзка на всички членове на професионалната футболна лига, бе решено засега да не се играе футбол до 30 април. Първото предложение, което се обсъжда след това, е да се види дали няма да бъде възможно да се започне доиграване на първенството от 1 май. Разбира се, пред празни трибуни и след като отборите останат под карантина на своите бази покрай мачовете.

Главният изпълнителен директор на професионалната футболна лига Кристиян Зайферт сподели, че този вариант трябва да бъде взет предвид, за да се намери начин да има развръзка по спортен път, а не чрез административно решение. Евентуалното прекратяване на шампионата засега се изключва като възможна опция, защото се смята, че това ще породи много проблеми от юридическа гледна точка, свързани с класирането за участие в евротурнирите, изпадащите отбори и договорните отношения на играчите с клубовете.

Доиграването на първенството се смята като единствена възможна опция, за да има финансов приход от телевизионни права, които могат да подпомогнат доста клубове и да се избегнат фалити.

Евентуалното подновяване на футболните мачове на 1 май обаче се смята за нереалистично от водещи вирусолози в Германия, които застъпват мнението, че мачове пред празни трибуни, които се предават по телевизията, могат да подведат феновете да се събират на групи, за да ги гледат по домовете си, което е в противоречие с мерките за ограничаване разпространението на заразата.

Съдържанието на новините от деня, ако пак има мачове, май ще бъде доста сюрреалистично - ще се започва с броя на жертвите, ще се преминава през броя на недостигащите в болниците респираторни апарати и ще се завършва с числата 1, 2, 3, 4 и нататък от футболните резултати.

Дали това е дискутирано в професионалната футболна лига на Германия... засега не се знае.

bTV призовава: останете си вкъщи!

Тагове: