на живо

Петър Петров – официален пилот на заводски отбор в световния мотокрос

Хасково е домакин на четвъртия републикански кръг

БГНЕС

Българският мотокрос-състезател Петър Петров от миналата седмица е официален състезател на заводския отбор „Монстър Кавазаки Рейсинг Тийм”. Дебютът му за новия тим ще е тази неделя на състезанието във Великобритания. От постигнатите през тази година резултати ще зависи и продължението на договора му, който по принцип е за три години. Това е много висока оценка за качествата и възможностите на пилот от такава малка държава като България, без особен мото-пазар. Явно интересът на заводския тим се базира повече на очаквани от Петър успехи в световния шампионат, клас МХ2, отколкото на грандиозно увеличаване продажбите на марката у нас. Петров вече е направил тестове с новата за него машина с четири скорости и е изразил задоволството си.

Снимка: rockstar.com

Другият български участник в световния шампионат Майкъл Иванов също вече е във Великобритания, където в неделя на трасето Матърли Бейсън  ще се проведе седмия кръг от календара. Въпреки, че пилотът на Хускварна получи контузия на тренировка в Сливен (счупване на малка кост в глезена), той е решил да участва в Англия, както и на следващото състезание на 31 май във Франция. В предишния старт от световния шампионат в Испания Майки спечели първата си точка, след като завърши 20-и в първия манш.

През този уикенд ще гърмят мотокрос-двигатели и в България. Четвъртият кръг от републиканския шампионат ще се проведе в Хасково. След миналогодишните порои, през 2015г. организаторите се надяват на слънчево време и хвърлят всички усилия да посрещнат на ниво повече от 100 състезатели от всички краища на страната. Очаква се оспорвана битка във всички класове.

За точките в клас МХ65 се очаква да се преборят Кристиан Иванов, Димитър Грозданов, Християн Даков...В класирането на клас МХ85 след Сливен води Алекс Димитров, притинсат от Жулиан Георгиев. Изненада може да поднесе и Николай Малинов. След два поредни успеха (в Троян и Сливен), Любомир Васев е основен претендент за триумфа в МХ2. Дали така мислят Валентин Роглев и Хакан Хълми – ще разберем в неделя. Зрителите ще наблюдават с особен интерес представянето на Николай Йовчев в крас МХ1. Пилотът на Несебър Мото досега има три победи от три възможни и убедително води в класирането. Спокойствието му могат да нарушат Тодор Тотев, Георги Георгиев, Калоян Илиев, Денислав Ангелов... Безспорен лидер в клас МХ е Мартин Тодоров, но и там претенциите за топ-5 са многобройни.

Б.а. Независимо от голямото медийно внимание, на което е подложен, кметът на Хасково Георги Иванов не пропусна възможността да подчертае големите усилия, които Общината полага за развитието на спорта в региона. Според него тя дотира повече от 30 вида спорт, като най-много средства се влагат във футбола (900хил лв) и баскетбола ( 400 хил лв). Ремонтът на залата на хандбал и бадминтон също е струвал около 400 хиляди.