на живо

Петър Стойчев минути преди старта: Всичко е в мои ръце (ВИДЕО)

"Не искам да чакам 2 години, а да дам максимума днес", каза плувецът

Минути преди старта си на 1000 м на световното първенство по ледено плуване, носителят на 11 световни купи по плувен маратон Петър Стойчев заяви пред bTV, че благодари за подкрепата на всички български фенове, но в студените води на езерото в Мурманск, Русия ще разчита единствено на себе си.

"Важно е как ще се адаптирам в ледената вода първите 200 м. Чувствам подкрепата, но всичко е в моите ръце. Трябва да опровергая подкрепата, да зарадвам почитателите на леденото плуване в България и хората, които ме подкрепят през всичките тези години. В това тежко състезание, ако няма елемента на шега, няма как това голямо напрежение да бъде разсеяно. Преди състезанието, когато си в положителна компания, не усещаш напрежението. Все пак това е световно първенство и е на 2 години веднъж. Не искам да чакам още 2 години, искам да дам максимума от себе си днес", заяви Стойчев.

Той има опит на тези състезания. През 2017 г. в предишното издание на световното първенство в Германия, Стойчев стана шампион на 1000 м с време от 12 минути и 15 секунди - нов световен рекорд. 

Днес (16 март) българинът ще се състезава в басейн с олимпийски размери. Той трябва да направи 40 дължини в ледените води.

"Ще бъда в 4-ти коридор. 40 дължини по 25 м са 1000 м. Ще опитам да се адаптирам в първите 8 дължини към студа, за да мога в оставащите 23 дължини да направя тактическо плуване и да успея да се движа с първите. Ако мога да съм лидер 200 м преди финала, ще е доста добре. Последните 200 м са много трудни и тежки. В следствие на студа, те са най-трудни. В нашата серия има 5 или 6 имена, които са достойни да станат световни шампиони", коментира Стойчев.

Очаква се българинът да стартира на световното в 15:00 ч. българско време.