на живо

"Порто" отново победи "Бенфика" и остави "орлите" на седем точки от върха

"Драконите" се изравниха със "Спортинг" на върха в класирането

"Порто" продължи доминацията си в съперничеството с "Бенфика", печелейки второ издание на португалската Класика в рамките на седмица. След като отстрани съперника си с 3:0 на осминафиналите в турнира за Купата на страната миналия четвъртък, този път отборът на Серджо Консейсао триумфира с 3:1 в среща от 16-я кръг на шампионата пред своите ликуващи привърженици на "До Драгао".

Успехът е 69-и у дома за "драконите" в историята на съревнованието с "орлите", както и общо 99-и в рамките на 249 официални сблъсъка.

"Синьо-белите" бяха без голмайстора си от началото на сезона Луис Диас, а централният защитник Пепе не се възстанови навреме от контузия. Въпреки това домакините нанесоха светкавичен двоен удар към края на първото полувреме. Те поведоха в 34-ата минута, когато Фабио Виейра стреля от малък ъгъл между краката на вратаря Одисеас Влаходимос за 1:0. За 21-годишния нападател попадението бе първо от старта на шампионата в едва третия случай, в който започва като титуляр. Само три минути по-късно публиката по трибуните изригна отново. Центриране на Отавио бе засечено от Пепе Акино с глава, а Влаходимос не мръдна от мястото си. Бразилецът бе точен за втори път в първенството, покривайки великолепно липсата на Луис Диас.

"Бенфика", справящ се при липсата на защитниците Отаменди, Верисимо, Грималдо и вкаралия 18 гола през сезона Дарвин Нуниес, отговори още в първите секунди след почивката. Рафа Силва блесна с прекрасно подаване успоредно на голлинията, от което се възползва Роман Яремчук. Украинецът вкара седмия си гол за сезона във всички турнири и възстанови надеждите на "орлите", че ще избегнат шесто поражение в последните осем двубоя срещу "Порто".

Шансовете за положителна развръзка обаче отново претърпяха обрат в 49-ата минута. Капитанът на "орлите" Андре Алмейда получи втори жълт картон за нарушение срещу Отавио и остави отбора си с човек по-малко. Дори и в числено намалена формация воденият от временния наставник Нелсон Верисимо състав имаше шанс да изравни, но удар на Гонсало Рамос бе изчистен от голлинията.

В 68-ата минута 44-годишният наставник на "Бенфика", който пое отбора след раздялата с Жорже Жезуш само три дни преди срещата, видя как "Порто" подпечатва триумфа си. Поредна грешка в отбраната на "червено-белите" позволи на Меди Тареми също да прати топката между краката на Влаходимос. Иранският нападател прекъсна сушата си от 11 поредни двубоя без гол, като не бе реализирал в официален мач от края на октомври.

"Порто" постигна осма поредна домакинска победа от началото на сезона и общо 21-ва в 43 шампионатни дербита с "Бенфика" от началото на сезон 2000/01 насам. "Орлите" са празнували само осем успеха в същия период и продължават да страдат в сблъсъците с "драконите". Те се изравниха с шампиона "Спортинг" Лисабон в битката за първото място, като и двата тима са с по 44 точки и без загуба, докато "Бенфика" вече изостава на седем точки от върха.

Португалското първенство се подновява на 7 януари, а най-интересните мачове до края на сезона може да гледате в ефира на RING.