на живо

Порто срещу Байерн: Чия амбиция е по-голяма?

Дали още един неуспех в Шампионска лига ще разклати поста на Гуардиола?

Getty Images/Guliver Photos

През сезон 2012/13 Байерн изглеждаше недостижим. Отборът смачка всеки свой съперник с директен футбол и спечели требъл – титла на Германия, купа и Шампионска лига. Момчетата на Юп Хайнкес бяха страхотна сплав между индивидуална класа и висок отборен дух. Промяната обаче дойде, след като Хайнкес се оттегли от поста си на треньор. На негово място бе назначен не кой да е, а най-успешният млад специалист в последните години – Пеп Гуардиола. Очакванията бяха огромни, тъй като след требъл единствената ситуация, при която испанецът щеше да е успешен в първия си сезон е да повтори спечелването на всички съзтезания. Това не се случи, защото огромната преднина на Байерн пред другите тимове в Бундеслигата (титлата бе спечелена през март) даде отражение в слабата игра на "баварците" в решителните фази на Шампионска лига, където грандът отпадна на полуфинал след две загуби от Реал Мадрид.

Сравненията между Гуардиола и Хайнкес след края на сезона бяха неизбежни и въпреки спечелването на титлата на Германия през март, провалът в Шампионската лига остави лош вкус в устата на феновете на баварците. Освен това налагането на "тики-така" стила, характерен за Пеп, бе още един минус за привържениците, защото след като дълго време бяха свикнали да гледат директния стил на Хайнкес, това минаване към по-бавна игра с повече подавания им се стори скучно и неефективно, както и на целия свят.

Но Гуардиола не изневери на себе си и продължи да кара отбора си да играе с много пасове и през този сезон. Първата част от сезона премина по познат начин – с победи, като титлата в Германия бе спечелена дори по-рано от март, макар и не теоритически. В Шампионска лига до момента баварците също играят достатъчно добре, като Шахтьор бе отстранен след загуба с 0:7. Но всички успехи до този момент няма да имат никаква стойност, ако Байерн се издъни, а провал в техния случай означава да не бъде спечелена Шампионска лига. Това може дори да разклати поста на Гуардиола. Освен това играчи като Марио Гьтоце и Роберт Левандовски, които акостираха в Мюнхен след победата на финала срещу Борусия Дортмунд през 2013 година, със сигурност са амбицирани докрай да се докажат извън Германия и по-точно – в Шампионска лига, помагайки на Байерн да спечели трофея.

Сблъсъкът на баварците срещу Порто обаче е твърде подценен. Лазаретът на Байерн е пълен цял сезон, включително и преди този двубой, а "драконите" са единственият все още непобеден отбор в най-елитния европейски клубен турнир. Освен това непрекъснатите сравнения между този отбор на Порто и шампионския от 2003/04 с Моуриньо начело мотивират португалците още повече. Те летят на крилете на вдъхновението и ролята им на аутсайдер може да им помогне срещу обезкостените баварци. В перфектния момент пък се завръща нападателят им Джаксън Мартинес, чиито изяви могат да изиграят сериозна роля в 1/4-финалните сблъсъци.

Мачът между Порто и Байерн ще бъде предаван тази вечер от 21:45 часа пряко по RING.BG