на живо

Повече от клуб. Как „Барса” се озова в окото на бурята

Жерар Пике вече е най-разпознаваемото лице на кампанията за независимост

„Повече от клуб”. Мотото на „Барселона” никога в историята не е звучало по-буквално. Митичният стадион „Камп Ноу” по естествен път се превърна в епицентър на дебата за независимостта на Каталуния.

Около този отбор винаги е имало политически нюанси. Особено в кризисната ситуация, при която бяха ранени стотици граждани в сблъсъци с полицията, а референдумът бе обявен за незаконен от Конституционния съд на Испания.

Въпреки че Каталуния е по-автономна в сравнение с дните от диктатурата на генерал Франко, ролята на футболния клуб остава все така ключова. Той е възприеман като национален отбор на един народ без свое гражданство.

Неизбежно е „Барселона” да играе главна роля в тази драма. Още повече когато мачът срещу „Лас Палмас” съвпадна с деня на допитването.

Двубоят лесно можеше да бъде изместен за събота. Вместо това ръководството на Ла Лига го остави за неделя, а насред хаоса от „Барса” решиха не допуснат публика на трибуните.

Вън от неутралната зона

 Клубът винаги е пазел неутралитет по темата за независимостта. Поне такава е официалната позиция. Ръководството обаче разпространи политически ангажирано послание в дните преди референдума. Реакцията бе провокирана от забраната на Мадрид и арестите на няколко високопоставени служители в Каталуния.

"Ние оставаме верни на своя исторически ангажимент за защита на нацията, демокрацията, свободата на словото и правото на самоопределяне. Осъждаме всяко действие, което може да попречи на свободното упражняване на тези права”, се посочва в изявлението.

Важно е да се отбележи, че до този момент клубът подкрепяше по-скоро провеждането на референдума, отколкото самото искане за независимост. Тоест (поне на теория) не се вълнуваше от крайния резултат. Силното послание обаче ясно показа, че клубът-емблема на областта няма да остане встрани от темата.

Има мач, няма мач

Слуховете за мача с „Лас Палмас” циркулираха упорито в дните преди референдума. Най-напред местната полиция отхвърли варианта за отлагане с мотива, че има достатъчен ресурс да обезпечи сигурността. В неделя сутринта обаче органите на реда използваха сила, за да блокират процеса на гласуване.

В ранния следобед - 90 минути преди първия съдийски сигнал - няколко източника съобщиха, че срещата все пак ще бъде отменена.

По това време и двата отбора вече се намираха в съблекалните. Медиите бяха допуснати на стадиона, но феновете останаха отвън и никой не знаеше какво се случва. Играчите излязоха да загряват под сюрреалистичните откъслечни аплодисменти на стюарди и служители.

Едва 25 минути преди началото от „Барса” най-после обявиха, че мачът ще се проведе при закрити врати. Това доведе до бурно недоволство сред привържениците, които бяха призовани по високоговорителите да се разотиват.

Президентът на клуба Жозеп Мария Бартомеу бързо обяви, че решението е взето по-скоро като форма на протест, отколкото от опасение за сигурността.

Фен на „Реал” и директор на Ла Лига...

Човекът, който ще трябва да отговаря на неудобни въпроси, се казва Хавиер Тебас. Той е директор на Ла Лига и заклет фен на „Реал” Мадрид. При това никога не е криел своите пристрастия.

Съвсем очаквано Тебас е в дългогодишен конфликт с „Барселона”. Сега разривът е по-дълбок от всякога.

Тебас, който не се притеснява да изрази мнението си, предприе смела стъпка в навечерието на референдума. Той промени профилната си снимка в „Туитър” и публикува флаговете на Испания и Каталуния, съчетани във формата на сърце.

 Когато в неделя следобед „Барселона” поиска отлагане на мача заради кървавите сблъсъци, Тебас категорично отказа и заплаши „червено-сините” с отнемане на 6 точки. Освен това той позволи на футболистите на „Лас Палмас” да играят със значки с испанското знаме. Така тимът от Канарските острови подкрепи „единството на страната” в район, където солиден брой хора са решени да напуснат въпросната страна.

През последните няколко дни Тебас не изглежда като човек, който притежава необходимата обективност за заемания от него пост.

"Чувствам се каталунец”

Както винаги, в центъра на вниманието се намира Жерар Пике. Защитникът на „Барселона” е сред най-яростните поддръжници на референдума, макар че никога не е посочвал открито как ще гласува. Той по правило е бурно освиркван от феновете по време на мачовете от националния отбор. И е в постоянен конфликт с партньора си в центъра на отбраната - капитана на „Реал” Мадрид Серхио Рамос.

В неделя Пике публикува снимка как участва в обявения за незаконен референдум. „Гласувах. Заедно сме неудържими в нашата защита на демокрацията”, гласи придружаващият текст.

След победата над „Лас Палмас” Пике говори дълго и емоционално пред микрофоните на репортерите. Той заяви намерение да напусне националния отбор, ако присъствието му в селекцията би представлявало проблем.

„Чувствам се каталунец”, подчерта футболистът. И добави, че хората имат право да гласуват, дори да е с „не” или „въздържал се”.

Кампанията за независимост със сигурност няма да приключи със смущаващите събития от неделя. А Пике бързо се превръща в нейното най-разпознаваемо лице.