на живо

Приказният сезон на "Райо" Валекано продължава след успех в Жирона

Мадридският отбор се класира за четвъртфиналите на Купата на Краля

За първи път от двайсет години "Райо" Валекано е четвъртфиналист в турнира за Купата на Краля. Отборът на 39-годишния треньор Андони Ираола спечели тежкото си гостуване на "Жирона" с 2:1 и ще има възможност да преследва място на полуфиналите, където е играл само веднъж в историята си - през сезон 1981/82.

Домакините на стадион "Монтиливи" изживяха нов кошмар срещу "Райо", който само преди половин година постигна шокираща победа с 2:0 на същото съоръжение, за да спечели промоция за Ла Лига за сметка на каталунския клуб.

Още по-неприятно за "Жирона" бе, че изпусна преднина, осигурена от централния защитник Бернардо Еспиноса в 26-ата минута. Гостите обаче възстановиха равенството точно преди почивката, когато Серхи Гуардиола реализира първия си гол в турнира за Купата от над четири години.

Нападателят отбеляза с великолепно изпълнено воле с левия крак от границата на наказателното поле. А второто му попадение в двубоя се оказа и победно. В 48-ата минута Гуардиола се възползва от слабо подаване към вратаря Хуан Карлос, блокирайки неговия опит за изчистване и директно пращайки топката във вратата.

"Жирона" получи идеален шанс да изравни и вкара сблъсъка в продължения, след като съдията Адриан Кордеро Вега отсъди твърде пресилена дузпа в 70-ата минута. Тя обаче бе пропусната от вкаралия 15 гола за сезона Кристиан Стуани. Изстрелът на 35-годишния нападател не бе достатъчно прецизен и вратарят Люка Зидан съумя да спаси. В добавеното време на срещата попадение на домакините бе отменено чрез ВАР, поради засада, но ъгълът на камерата, чрез която бе взето решението, остави съмнения за правотата му.

Освен, че пропусна шанс да играе на четвъртфинал едва за втори път в историята си, втородивизионният "Жирона" се прости и с трите си великолепни серии - осем поредни мача без поражение във всички турнири, пет последователни победи и шест поредни успеха у дома на "Монтиливи". Каталунският отбор не е надигравал "Райо" Валекано пред своите привърженици от септември, 2019 г.

Поражението е в допълнителна тежест за треньора на "Жирона" - Мичел, който е родом от мадридския квартал Вайекас и е сред легендарните фигури в историята на местния клуб, изигравайки за него над 300 мача и извеждайки го, вече като треньор, до промоция в Ла Лига през 2018 г. И този път обаче 46-годишният специалист се оказа на губещата страна срещу отбора на сърцето си.

А "Райо" Валекано, заемащ фантастичната седма позиция в таблицата на Ла Лига, и то като новак в първенството, продължава да развива приказния си сезон. Преди 20 години, при предходното си участие на четвъртфинал за Купата на Краля, "Райо" бе елиминиран от гранда "Реал Мадрид" с 0:4.