на живо

Ренато Санчес - нешлифованият диамант на Португалия (ВИДЕО)

Пет любопитни факта за младата звезда на Евро 2016

Getty Images

Ренато Санчес е само на 18 години, но вече е звезда на световната футболна сцена. Тийнейджърът бе един от героите за Португалия, чиито тим се класира за полуфиналите на Евро 2016, побеждавайки Полша с 6:4 след изпълнения на наказателни удари.

Санчес вкара единственото попадение за „мореплавателите”, а впоследствие се разписа и от бялата точка, с което заслужено беше избран за „Играч на мача”.

Той е суперталант и ново попълнение на немския шампион Байерн (Мюнхен). Какво обаче не знаем за Ренато Санчес? Подготвили сме ви 5 любопитни факта за него.

Снимка: Getty Images

Струвал е на Бенфика 750 евро и 20 футболни топки

Преди 9 години „лисабонските орли” изпратили скаути със задачата да проследят изявите на Санчес. Малчуганът оставил толкова добри впечатления с играта си, че от Бенфика му предложили място в тяхната академия почти веднага. Отнело им 15 минути да решат дали има качествата за това.

Ръководството на Бенфика обещало на детския тим на Санчес - Агилас да Мусгера 750 евро и 20 футболни топки, ако след време младокът подпише професионален договор. Миналият октомври скромният тим получи дори повече, отколкото се надяваше – парите и цели 50 топки, вместо 20.

Любопитното е, че 10-годишният Кристиано Роналдо също преминал от Андориня в Спортинг (Лисабон) с подобна сделка – 20 футболни топки и екипировка.

Ударно начало

Санчес дебютира за Бенфика през 2014 г. в шампионатен двубой с Тондела. Тогава 16-годишният талант влиза в 74’ минута на мястото на Жонас. Година по-късно Ренато записва първия си мач като титуляр – срещу Астана в груповата фаза на Шампионската лига.

Скоро след това Санчес вкарва първия си гол с „червения” екип. Младокът скъсва мрежата на Академика Коимбра с топовен шут от около 30 м.

Най-добрият млад полузащитник във FIFA 16

Футболният симулатор FIFA си остава предпочитана игра за всеки истински фен на най-популярния спорт в света.

Във FIFA 16 един от големите таланти, наричани още „вундеркинди”, е именно Ренато Санчес. Португалецът е с рейтинг 69, но след 9 сезона достига потенциала си – 88. Той е поливалентен играч, но се препоръчва да бъде използван като втори нападател или атакуващ халф заради техниката, завършващия удар и отличните си физически данни.

FIFA често посочва на запалянковците бъдещите звезди на футбола... и не бърка. Предстои да видим дали ще познае за Ренато Санчес, тъй като на всеки Кристиано Роналдо има по един Андерсон.

Снимка: Getty Images

Измислил е отнемането на топката в стил „Рабона”

Винаги ще има футболисти, с чието име ще се свърза даден трик или финт. Измамата на Марадона – „Божията ръка”, „Обръщането” на Кройф, „Ударът на скорпиона” в изпълнение на Рене Игита и още много други.

Едва 18-годишният Ренато Санчес обаче намери място в този списък, пълен с легенди, със своето отнемане на топката в стил „Рабона”.

Ето как младокът го приложи усешно в едно единоборство с Хълк:

В Португалия Санчес е по-обичан от Кристиано

... или поне така изглежда. Селекционерът на Португалия Фернандо Сантош за пръв път повика Ренато в националния тим за контролите с България и Белгия. Тийнейджърът дебютира именно срещу „трикольорите”, влизайки като резерва през второ полувреме.

Минути по-късно на терена нахлу малък фен, който прегърна своя идол – не Роналдо или Нани, а... Ренато Санчес.

Борбеният Санчес е нешлифован диамант. Талантливият португалец има всички данни да се превърне в следващата голяма звезда на световния футбол.

Едно от нещата, над които задължително трябва да работи е укротяването на буйния си нрав. Какво по-добро място за дисциплиниране от Байерн (Мюнхен).