на живо

Сам Алърдайс иска чужденци в националния отбор на Англия

Селекционерът разочарован, че не може да използва Н'Зонзи

Getty Images

Новият мениджър на английския национален отбор Сам Алърдайс е склонен да използва натурализирани играчи. Той призна, че се е надявал да разчита на Стивън Н'Зонзи. Футболистът на "Севиля" има право на британско гражданство, тъй като е живял на Острова в продължение на 6 години. От ФИФА обаче не разрешили, защото Н'Зонзи има официални мачове за младежкия национален отбор на Франция до 21 години.

Снимка: Getty Images

Футболната асоциация на Англия и преди е разглеждала въпроса за натурализирането на футболисти, играли дълго време в страната. Испанците Мануел Алмуния и Микел Артета, както и белгиецът от албански произход Аднан Янузай, бяха на крачка от националния отбор. 

"Искам да избера възможно най-добрия състав, който е в състояние да спечели световната титла. Но когато един или двама играчи са като Н'Зонзи, какво правим? Кой би предпочел да се лиши от услугите му и да страда от последствията от ранно отпадане и провал", коментира Алърдайс.

"Във Висшата лига в момента англичаните са само 31%. Ако искаме да спечелим нещо, защо да не дадем шанс на родени другаде футболисти, които разполагат с нужните качества? Ако Стивън вкара победен гол за Англия, това хубаво ли ще бъде или лошо? Този въпрос е извън моята компетенция. Аз трябва да се погрижа за цялостната ситуация и за това отборът да разполага с най-доброто, за да печели", допълни мениджърът.

Снимка: Getty Images

Алърдайс ще дебютира в световната квалификация срещу Словакия в неделя. Той вече взе няколко важни решения - остави капитанската лента на Уейн Рууни и повика Джо Харт, който още не е записал минути във Висшата лига през сезона.

"Този пост по всяка вероятност ще бъде последното предизвикателство в дългата ми кариера", завърши специалистът.