на живо

Слепите водят България на параолимпиада

Всичките ни успехи и медали от параолимпийските игри

Донко Ангелов

В Рио де Жанейро ще бъде осмото участие на български спортисти с увреждания на параолимпийски игри. До момента на подобни състезания българските параолимпийци са спечелили 4 златни, 7 сребърни и 3 бронзови медала.

За пръв път България изпраща свои представители на параолимпиада в Сеул 1988 г. Това става благодарение на Съюза на слепите, който финансира участието на 8 българи – 5-ма спортисти по голбал и 3-ма атлети.

Снимка: Донко Ангелов

Първото българско участие е и най-успешното. В Сеул Георги Сакеларов печели две олимпийски титли в тласкането на гюле и мятането на диск, а Донко Ангелов грабва сребърен медал в тройния скок.

„Тогава нямаше условия и подготовката ни беше смешна. Качиха ни в Белмекен, но не ни пускаха в базата. Спахме в бараките под основната база. Условията бяха мизерни, но пък имахме ентусиазъм”, спомня си 28 години по-късно Донко Ангелов.

„Бяха ни дали анцузи, на които изписаха „България” с блажна боя. Като се върнахме, ни ги взеха. От здравите спортисти бяха останали официални дрехи, с които облякоха нас”, добавя Донко. 

Българските параолимпийци се връщат с три медала от Сеул, а в София ги посреща журналистката Вера Маринова. В малка дописка в.”Народен спорт” съобщава за първото българско представяне на параолимпиада.

Четири години по-късно в Барселона параолимпийците ни печелят отново три отличия. Георги Сакеларов затвърждава олимпийската си титла в тласкането на гюле, но в мятането диск остава втори. Донко Ангелов затвърждава сребърния си медал.

В Атланта 1996 г. плувкинята Полина Джурова носи сребро на България. Георги Сакеларов се класира трети в тласкането на гюле. В същата дисциплина Иванка Колева остава четвърта, а в мятането на диск – пета.

Снимка: Донко Ангелов

В Сидни 2000 обаче Иванка Колева се качва на олимпийския връх. Тогава България печели последното си златно отличие на параолимпиада. В Атина 2004 г. медалите се изплъзват на българските параолимпийци. 

В Пекин 2008 г. Стела Енева печели сребро в мятането на диск. Бронзов медал взема Даниела Тодорова в хвърлянето на копие. На последната параолимпиада в Лондон, преди четири години, Стела Енева спебели два сребърни медала на диск и гюле. Радослав Златанов взе бронза в скока на дължина. 

Снимка: Донко Ангелов

В Рио седем българи ще се борят за отличия в три спорта. За първи път в историята български параолимпийци ще влязат в надпреварата в тениса на маса и спортната стрелба. Петима ще се състезават в леката атлетика