на живо

Това е Моника Пюиг

Гордостта на Пуерто Рико върви уверено към върховете в женския тенис

Getty Images

Моника Пюиг. Това име не говореше нищо на широката общественост. Поне до днес. Моника може гордо да се нарече олимпийска шампионка. Първата от Пуерто Рико. На 22 години. За 1 седмица красивата пуерториканка, се превърна от поредната тенисистка в тура в новата голяма звезда на женския тенис.

Кариерата на Моника тепърва ще търпи развитие. До момента тя има 1 титла от турнирите на WTA срещу Силвия Солер Еспиноса на финала на шампионата на WTA в Страсбург.

Пюиг е двукратна финалистка на турнири от големия шлем за девойки през 2011, но и двата пъти отстъпва на финала без да спечели сет. През 2011 г. Пюиг има още един загубен финал. Той е на панамериканските игри, като отстъпва на Ирина Фалкони от САЩ, отново в два сета. 

От началото на 2012, Моника се фокусира изцяло върху женския тенис и зарязва състезанията при девойките. Влиза в топ 100 през 2013 г., а на Ролан Гарос достига до 3 кръг. В следващия турнир от шлема- Уимбълдън, Пюиг прави забележителен рейд и достига до 1/8 финалната фаза, след което е вече 49-а в света. 

2014 е годината, в която Пюиг печели първата си титла от WTA, срещу Силвия Солер Еспиноса в Страсбург. Тя печели и турнира за изгряващи звезди в в Сингапур, като побеждава китайката Джън на финала. Запазва позициите си в топ 60 в края на годината. 

През 2015 г. бележи лек спад в ранглистата, като завършва 92-ра. Записва един 1/2-финал и два 1/4-финала, като отпада от Сесил Каратанчева две стъпки преди финала в Синсинати. 

Тази година Пюиг навлезе сериозно в топ 50, като за това помогна достигането и до финал в Сидни, двете участия в 4 кръг на турнирите от големия шлем, в Австралия и Франция, както и 1/2-финалът и в Ийстбърн.

В момента е номер 34 в световната ранглиста, но само Гопсод знае какви чудеса ще направи за Пюиг златото и в Рио.