на живо

Трите знаменити победи на Григор Димитров срещу Анди Мъри (ВИДЕО)

Мъри е печелил финал срещу Григор, дойде ли времето за големия триумф на българина?

Getty Images

В неделя не преди 14:30 ч. Григор Димитров ще се изправи срещу втория в световната ранглиста Анди Мъри в сблъсък за трофея от турнира в Пекин от сериите АТП 500.

Мъри има цели седем успеха срещу Димитров от десетте им двубоя. Първият мач между двамата беше спечелен именно от великобританеца през 2011 г. в Банкок. Последва успех на настоящия световен номер 2 и на финал на турнира в Бризбейн през 2013 г. През годините шотландецът е побеждавал Димитров още в мачове от турнирите в Маями (два пъти), Париж, Синсинати, както и на Откритите първенства на Австралия и САЩ.

Трите победи на Григор срещу световния номер 2 обаче до ден днешен имат своето място в сърцата на привържениците на най-добрия български тенисист.

2014 г. - Акапулко



В поход към трофея
, който впоследствие спечели, Димитров срещна Мъри на полуфинал на турнира в Акапулко, Мексико, от сериите АТП 500.

Ранен пробив в мача на 28-кратния шампион от турнири на АТП показа, че той има самочувствието да се справи с родния представител. Впоследствие Мъри взе първия сет с 6:4.
Докато мексикански девойки развяваха плакат, гласящ "Григор ожени се за мен!", на корта първата българска ракета проведе истинска битка във втория сет на мача. В него се стигна до тайбрек, спечелен със 7:3 от Димитров, който по този начин изравни резултата в сетовете.
Още едно изпитание за психиката на най-добрия български тенисист се оказа третата част, където Григор започна отлично с пробив и спокоен водеше до 5:3. Мъри обаче се мобилизира, спечели подаването си и върна пробива за 5:5. Отново се стигна до тайбрек, в който победителят пак беше Димитров и това означаваше финал за Гришо в Акапулко.

Впоследствие българинът спечели втората си титла от турнирите на АТП след победа над Кевин Андерсън (Южна Африка).

2014 г. - "Уимбълдън"



Една от най-големите победи
в кариерата на Григор Димитров - категорично 6:1, 7:6, 6:2 и то пред погледа кралското семейство Уилям и Кейт.
Снимка: Getty Images
Местният любимец Мъри претърпя пробив още в четвъртия гейм. Димитров затвърди доброто си начало и не остави никакъв шанс на противника си до края на частта - 6:1 за българина.
Снимка: Getty Images
Дългите разигравания под мекото слънце в Лондон се превърнаха в нещо обичайно за втория сет на сблъсъка. Логично той трябваше да бъде решен от тайбрек.
Снимка: Getty Images
Мъри не пазеше добри спомени от тайбреците в Акапулко малко по-рано през годината, а Димитров знаеше това и умело се възползва - 7:4 точки и 2-0 сета за Григор.
Снимка: Getty Images
Третият гейм от третия сейт, спечелен от първата българска ракета на нула, беше олицетворение на целия мач. Публиката вече се подготвяше за един от най-големите провали в кариерата на Мъри и за една от най-големите изненади на "Уимбълдън". Тогавашния номер 13 в ранглистата безапелационно взе и третия сет срещу номер 5 след 6:2 и смело продължи към полуфиналите.

2016 г. - Маями



Разочаровал доста фенове с изявите си
на и извън терена, Григор Димитров започна турнира в Маями като номер 28 в световната ранглиста. Победа над аржентинеца Делбонис изправи българина срещу стар познайник - Анди Мъри.
Снимка: Getty Images
Успех в този мач щеше да значи много и Гришо осъзнаваше това. След множество критики за слаб сезон и крах в ранглистата първата българска ракета елиминира световния номер 2 след 6:7, 6:4, 6:3 за малко под два часа и половина.

Впечатление направи третия сет, в който Димитров първо реализира пробив за 4:3, а след това въпреки че допусна двойна грешка, запази самообладание и поведе с 5:3, за да покаже изключително стабилна игра в решителния момент и да си подпечата успеха - 6:3.
Снимка: Getty Images
Тази победа мотивира Григор за нови и нови битки след горчивината от загубения финал в Сидни от Виктор Троицки (Чехия) през януари и впоследствие загубата на крачка преди трофея в Истанбул през април от Диего Шварцман (Аржентина).


И така се стигна до турнира в Пекин, където българският представител стига за първи път до последното стъпало, на което се очаква да се бори до край за четвърта паметна победа срещу двукратния първенец от Големия шлем и двукратен олимпийски шампион - Анди Мъри.