на живо

В Германия: Искаме пак да играем футбол!

Настойчиви опити на професионалната футболна лига за доиграване на сезона от месец май

Професионалната футболна лига на Германия отложи за 23 април общото си събрание, на което да се вземе евентуално решение за подновяването на мачовете за първенство пред празни трибуни.

Решението ще зависи и от резултата от днешната среща на канцлера Ангела Меркел с министър-председателите на правителствата в отделните провинции. На тази видеоконференция ще бъдат дискутирани мерки за разхлабване на строгите епидемиологични и изолационни ограничения, свързани с пандемията в страната. Ще се дискутира и евентуалното отваряне на училищата за паралелките от по-горните класове.

Именно това е една от критиките към професионалната футболна лига от страна на лекари и вирусолози в страната. Професорът по епидемиология Карл Лаутербах, който е и бивш министър на здравеопазването, счита за абсурдно да се говори за футбол при ситуация, в която училищата са затворени, а стопанският живот почти е замрял.

Той сподели, че ПФЛ на Германия действа и зад кулисите, като оказва натиск на най-високо политическо ниво за взимане на решение, което толерира подновяването на футболното първенство. Аргументът е, че за хората в изолация това може да е едно развлечение, което е добре дошло.

Други вирусолози критикуват подновяването на мачовете с аргумента, че това може да подведе феновете да се събират на групи по домовете си, за да гледат заедно футбол, нарушавайки мерките за карантина и изолация.

Освен всичко друго, Бундеслигата иска да се постави в едно привилегировано положение, в което един стопански отрасъл може частично да се завърне към своята дейност и да произвежда отново своя продукт, докато на други е забранено да извършват всякаква търговска и стопанска дейност заради пандемията.

Припомняме, че на футболните клубове в Германия официално бе разрешено да тренират, а между тях има съгласие за подновяването на мачовете пред празни трибуни, за да се получат най-вече финансови средства от телевизионни права и да се предотврати фалитът на множество професионални клубове, който ги застрашава в сегашната ситуация.

Официално решението за прекратяване на футболното първенство в Германия в момента важи до 30 април.

bTV призовава: останете си вкъщи!

Тагове: