на живо

В Сърбия: Свещеник-вратар беше набит от противникови фенове

Местният поп Благой Гаврилович е вратар на "Църнокоса" Косйерич

Facebook

Спречкванията между футболни фенове, играчи и търсачи на силни усещания в аматьорските футболни дивизии на Балканите не са нещо необичайно. Но много рядко, даже вероятно никога преди, в тях не е участвал... поп.

Свещенослужителят Благой Гаврилович обаче е прецедент. Той изпълнява две длъжности в Косйерич - той е свещеник на пълен работен ден, а в определени моменти е... вратар на местния тим "Църнокоса".

Снимка: Facebook

Именно Гаврилович е сред "виновниците" за победата на своя отбор над гостуващия "Омладинац" Заблач с 3:0 в 21-ия кръг на окръжната лига в Западноморавската зона. Свещеникът изкусно свършил своята работа, а гостите от Заблач записали трета поредна загуба.

След мача "навиячите" на "Омладинац" причакали Гаврилович на центъра на селцето и му нанесли побой. 

Снимка: Facebook

"Първо започнали да го нападат вербално. След това се качили в колата, уж да си ходят, но се върнали и го ударили. Той паднал само на сантиметри от бордюра. Не знам какво щеше да се случи, ако се беше ударил в него. Попадията била наблизо, опитала да го защити, но онези ударили и нея, ритали я пред очите на децата", разказва президентът на "Църнокоса" Зоран Антониевич.

Поп Благой веднага бил откаран в близкия по-голям град Ужице, където бил прегледан от лекарите. Според президента Антониевич, местният любимец има наранявания по главата и не може да отвори едното си око. 

Снимка: Facebook

Всъщност футболът винаги е бил част от живота на Гаврилович. Той започва да тренира като дете в школа "Калинка", а след това минава през всички тимове за подрастващи в "Слога" Баина баща. 

"Бяхме даже на прага на Първа лига, но волята Божия беше да си намерим други работи. Баща ми беше свещеник. От него наследих любовта към Бога, вярата и църквата, а и мога да кажа, че от там е интересът към футбола", разказа в свое предишно интервю поп Благой.

Снимка: Facebook

Когато поема енорията в Косйерич, президентът на местния клуб провежда разговор с попа и той приема да носи фланелката с номер 12 и да застане на вратата на "Църнокоса".

Съотборниците му го обожават! Преди всеки мач поп Благой чете в съблекалнята "Отче наш", а преди да излезе на терена се прекръства.