на живо

Във Франция: Защитата им е слаба, а Стоичков и Костадинов нямат своите наследници

Трудно се намират ласкави думи по адрес на "лъвовете" във френската преса днес

L\'Equipe

Франция видимо се чувства като големия фаворит в световната квалификация между "петлите" и България тази вечер от 21:45 ч. на "Стад дьо Франс" в Париж. 

Това поне показват публикациите във френската преса часове преди двубоя. В тях е обърнато специално внимание на защитата на България, която "не е специалитет на тима", както и на ролята на аутсайдер, която би трябвало да приемат възпитаниците на селекционера Петър Хубчев. 

"България ще трябва да предложи здрава отбрана в четвъртък вечер", пише онлайн изданието на вестник "Екип"

Снимка: Lap.bg
"Защитата не е специалитет на България. В последните си три мача отборът допусна три гола срещу Люксембург (4:3 на 6 септември), четири срещу Дания (4:0 на 7 юни) и седем попадения срещу Япония (2:7 на 3 юни). Тази вечер обаче българите ще заложат именно на отбраната с надеждата да доведат Франция до нетърпение, прибързаност и обезсърчение.", добавят още от "Екип". 

Друг известен френски вестник - "Паризиен", пък логично свързва тазвечершния двубой със знаменитата победа на България на "Парк де Пренс" през 1993 г., осигурила на националите ни място на Мондиал 1994 и оставила Франция без квота за световното. От изданието не пропускат и да сравнят качествата на българските футболисти - тогава и сега.
Снимка: Lap.bg
 "Победа за България? Това не е Америка. 74-ата държава в ранглистата на ФИФА кацна във Франция без никаква звезда. Наследниците на носителя на Златната топка от 1994 г. Христо Стоичков може би все още не са родени", са категорични от "Паризиен".
Снимка: Getty Images
"23 години след една от най-кошмарните ни вечери Дидие Дешан и Костадинов все още са там. Първият отстъпи крачка назад и сега е на пейката на Франция като треньор, докато вторият не е Емил, а е с първо име Георги (б.а. българският полузащитник Георги Костадинов) и въпреки че е със същата фамилия все още е далеч от славното минало на Емил", пишат още от известния френски вестник. 
Снимка: Getty Images
Журналистите от онлайн медията francetvsport.fr също акцентират върху квалификацията преди 23 години, но са сигурни, че онзи провал е подействал впоследствие мотивиращо на французите:

"Мач Франция-България неизбежно предизвиква тъжен спомен от 17 ноември 1993 г., когато „петлите” Папен, Кантона, Блан, Дешан и компания бяха лишени от Мондиал 1994 след гол в последните секунди на Костадинов. Тази травма обаче имаше заслуга Франция да се мобилизира и четири години по-късно „сините” да се намират на върха на света (б.а. Световната титла от 1998 г.) и впоследствие на върха на Европа (европейската титла през 2000 г.)"