на живо

Вратарят на "Базел" се закани на "Лудогорец"

"Ако искаме българите да спят зимен сън в Европа, сме длъжни да спечелим."

Getty Images

"Утрешният мач срещу "Лудогорец" е най-важният в групата, защото е първи. Ако искаме българите да спят зимен сън в Европа, сме длъжни да спечелим", сподели стражът на "Базел" Томаш Вацлик.

Той коментира и двете срещи на българския шампион срещу "Виктория" Пилзен: "Гледах и двете срещи на сънародниците ми срещу "Лудогорец". Българите са много опасни. Особено вкъщи. Ще ни бъде много трудно." завърши чехът. 

Вацлик, който е незаменим титуляр на вратата на "Базел" и е втори избор в чешкия национален отбор след легендата Петър Чех, е изпитвал и други трудности в живота си. 

Сърдечна аритмия - тази диагноза смразява дори най-големите непукисти. През 2011 г. Вацлик играе във Втора чешка лига, когато идва предложението от елитния холандски "Де Граафшап". Вацлик подписва за 3 години с клуба. За съжаление ден по-късно, договорът е прекратен. Томаш не преминава успешно медицинските прегледи.  

"За мен и за семейството ми това беше истински шок", спомня си той. "Те бяха много загрижени за мен, аз бях сломен духом, защото пропадна един мечтан трансфер. Беше твърде рисковано да сменям клубове и държави с тази диагноза."

В най-лошия сценарий, сърдечната аритмия може да доведе и до смърт. 

Както се казва - всяко зло за добро. Вацлик подписва със "Спарта" Прага. С чешкия гранд става шампион през сезон 2013/2014, а столичани печелят по убедителен начин. Всичко това хваща окото на скаутите от "Базел".

Вацлик е натоварен с тежката задача да замени Ян Зомер. И той го прави успешно и до момента. 

"Приемам случилото се като знак от Господ. Ако бях преминал в "Де Граафшап" тогава, може би нямаше да играя за "Базел" сега. Може би нямаше да играя в Шампионската лига."

Двубоят между "Базел" и "Лудогорец" ще бъде предаван пряко по bTV Action, във вторник от 21:45 ч., а студиото започва в 21:00 ч.