на живо

Наказаха за 10 години български баскетболен треньор

Бойко Миленков не може да изпълнява функциите си от октомври насам

Lap.bg
 

Отново тежко наказание за "черно тото" в българския баскетбол. Този път "потърпевш" заради действията си е треньор!

Бойко Миленков получи сурова санкция от Международната федерация (ФИБА). Той няма да може да изпълнява функциите си, както и да участва във всички дейности на ФИБА или свързани с нея такива за 10 години!

Санкцията идва заради нарушаване на етичния кодекс и интегритет, участие в залози и манипулиране на състезания, както и липса на съдействие при разследването. Тя е в сила от 2 октомври 2023 г. насам!

За решението на ФИБА съобщиха от Българска федерация по баскетбол.

Снимка: Lap.bg

Миленков беше треньор на Берое в началото на сезон 2023/2024. На 9 октомври клубът изненадващо обяви раздялата си с него. 

 

"Последните два сезона работих под огромно напрежение в ограничена финансова рамка. Още през лятото имах желание да си дам по-голяма почивка, да се отделя от отбора, за да се възстановя психически и най-вече здравословно.

Въпреки това, проведох подготовката с идея да помогна на клуба, до намиране на качествен наставник. Смятам, че задачата е в някаква степен е изпълнена и отборът е подготвен максимално добре, съобразно възможностите ни. Аз ще бъда на разположение, но в момента имам други приоритети", заяви тогава Миленков.

Снимка: Lap.bg

 

Той стана треньор на старозагорци през 2021 г., като това беше първият му ангажимент като старши треньор. 

Преди да се отдаде на треньорството Бойко Миленков носи екипа на Берое от 2010 до 2013 г. Като играч преминава и през Балкан, Дунав, Спартак МВР, ЦСКА, Пирин и Шумен.

Снимка: Lap.bg

Той е третият българин с наказание от ФИБА в последните месеци. Такова получиха Теодора Динева и Мартин Стефанов.