на живо

СПЕЦИАЛНО: Саша Везенков: Жертвах всичко заради НБА (ВИДЕО+СНИМКИ)

На 28 години започнах отначало, признава българинът, заради когото Лигата на извънземните допусна екип на bTV зад кулисите

СПЕЦИАЛНО: Саша Везенков: Жертвах всичко заради НБА (ВИДЕО+СНИМКИ)

Това е един от онези моменти, които ти напомнят защо си избрал точно тази професия.

NBA BACKSTAGE е пространство, напоено с професионализъм.

Усещането е за извънземна индустрия.

Присъствието в тази индустрия на български играч е велико постижение. Този българин да бъде скромен, трудолюбив и възпитан - това е вдъхновение.

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

За мен, да разговарям с Александър Везенков в Лос Анджелис беше адреналинова инжекция.

Късметлия съм, че бях в тази ситуация със силни съотборници като Петър Стоев и Любомир Асенов.

Надявам се думите на това страхотно момче да влязат в колкото се може повече български домове и да намерят дълготрайно място в сърцата на колкото се може повече деца, които мечтаят да станат като него.

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

Надявам се и Саша да бъде чут и разбран правилно от колкото се може повече родители, чиито деца се занимават със спорт.

Защото мечтите се сбъдват. Не винаги, но понякога.

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

За да се сбъднат обаче, обикновено никой не разбира какво ти е коствало.

Знаеш само ти, когато вечер останеш сам със себе си. Знаят и само най-близките ти хора.

ДА ЖЕРТВАШ ВСИЧКО...

"На 28 години започнах отначало."

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

Тези думи съдържат всичко, което се опитвам да предам като послание от това интервю, което имах привилегията и удоволствието да взема като журналист от Саша Везенков.

Думи, изречени от истинския крал на баскетболна Европа. От човек, който на 28 години беше стъпил гладиаторски върху баскетболния Олимп.

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

ВЕЗЕНКОВ - MVP на Евролигата.

ВЕЗЕНКОВ - MVP на гръцката лига.

ВЕЗЕНКОВ - топреализатор на Евролигата.

ВЕЗЕНКОВ - топреализатор на гръцката лига.

ВЕЗЕНКОВ - в Идеалния отбор на Евролигата.

ВЕЗЕНКОВ - в Идеалния отбор на гръцката лига.

ВЕЗЕНКОВ - на 3 секунди от короната на Евролигата.

ВЕЗЕНКОВ - шампион на Гърция.

ВЕЗЕНКОВ - носител на Купата на Гърция.

ВЕЗЕНКОВ - носител на Суперкупата на Гърция.

ВЕЗЕНКОВ - боготворен от цял един баскетболен град като Атина.

ВЕЗЕНКОВ - любимият син на едни от най-лудите фенове в цяла Европа - тези на Олимпиакос Пирея.

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

ВЕЗЕНКОВ - момчето, заради което братята-милиардери и собственици на Олимпиакос се съревноваваха като откачени с офертата на Сакраменто Кингс, само и само да го накарат да остане в голямото им задружно, "червено" семейство.

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

ВЕЗЕНКОВ - човекът, момчето, което стана мъж, огромното сърце, което никога не се предава на терена.

ВЕЗЕНКОВ - онази брилянтна лява ръка, която стреля с такава лекота, сякаш няма нищо по-лесно и естествено на света от това да нижеш тройка след тройка от центъра на терена.

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

Да, всичко това беше Александър Везенков до това лято, когато вместо да избере охолния, лесен и изкушаващ всяко нормално човешко същество живот на абсолютен бог в Гърция, избра

ДА ЗАПОЧНЕ ОТНАЧАЛО.

"Жертвах всичко заради НБА: приятели, семейство, комфорт, клуб, с който спечелихме всичко, отбор от невероятни приятели, с които се чуваме всеки ден", споделя ни с цялата откровеност на своята душа един от най-вдъхновяващите спортисти, с които професията ме е срещала.

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

Седим и си говорим часове преди гостуването на неговия Сакраменто на Лос Анджелис Клипърс.

Изглежда ми спокоен, напълно наясно със себе си, наясно какво се изисква от него в новия му отбор - Кингс.

ДА СВАЛИШ ДОБРОВОЛНО КРАСКАТА КОРОНА

Питам го не изпитва ли понякога носталгия по онова, старото време?

"Носталгия, не. Взех правилното решение, колкото и трудно да ми е сега. Човек трябва да се пробва, трябва да види докъде се простират силите му. Това правя всеки ден тук, в НБА", казва ми синът на легендата на българския баскетбол и на Балкан Сашо Везенков.

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

Говорим си за посланията, които сме длъжни да изпращаме към децата, които във времената, в които живеем, все пак избират спорта. Какво трябва да проумеят и има ли начин да си научат уроците навреме?

"Няма лесно. Нужни са много труд, много лишения и накрая не всички от тях ще станат баскетболисти", откровен е Саша.

ПОСЛАНИЕТО КЪМ ДЕЦАТА

Искам от него да отправи конкретен съвет към децата, които не спят в България, за да гледат на живо мачовете му.

"Търпение и да са готови да жертват неща за несигурен резултат."

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

Реалист до мозъка на костите си. Няма заблуда. Няма захаросани думи.

Няма поза, няма грандомания, няма и нотка от високомерие.

Напротив. ИМА СМИРЕНИЕ.

"НБА за мен е едно изпитание, едно изживяване, за което много състезатели биха искали да са на моето място. Наслаждавам му се, радвам се, че живея в тази сбъдната мечта и се опитвам да помагам на отбора си", продължава Везенков.

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

Само човек, който наистина е жертвал всичко постигнато и има куража и смелостта да започне отначало, може да пренастрои мисленето си на чисто нови, понякога и доста несправедливи, необясними за всички нас честоти:

"Когато си свикнал да играеш по 30-32 минути и когато много неща са зависели от теб, когато си бил човекът, който е решавал мачовете на своя отбор, тогава е много трудно ментално да свикнеш с новата роля. Но колкото по-бързо го направиш, толкова по-лесно и по-добре ще играеш."

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

ПОВЕЧЕ БИЗНЕС

Везенков е от пет месеца в НБА и в новия свят, който няма нищо общо със света, в който той е израснал и утвърдил се в Европа:

"Тук се изискват други неща от мен и трябва да ги направя на 100%. Тук е по-бизнес, всеки идва, за да си свърши работата и после гледа към следващия мач."

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

Машината на НБА работи на толкова бързи обороти, че не ти остава време дори да си поемеш дъх, а когато си поемеш, най-доброто, което можеш да направиш за себе си, е 

ДА НЕ МИСЛИШ!

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

"Да не мислиш какво е станало снощи, а да се фокусираш върху следващия мач. Днес може да си играл 20 минути, утре да не играеш въобще. За разлика от Европа, тук има почти всеки ден мач. За 14 дни имаме 8 мача. Нямаш време за мислене какво се е случило, а само какво следва."

ПО-ТРУДНО ЗА ТЯЛОТО, ИЛИ ПО-ТРУДНО ЗА МИСЪЛТА?

Питам го кое е по-голямо предизвикателство пред него: дали тялото му може да се нагоди толкова бързо към новите натоварвания и жестоката физика и атлетизъм, с които се сблъсква на терена. Или пък чисто ментално, че времената, в които той беше лидерът и човекът, който взимаше финалните решения, отминаха?

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

"И двете. Трябва да си готов на 100% и физически, но и психически. От друга страна има много шансове, но трябва да си готов, за да ги вземеш."

БЪЛГАРСКАТА ЛЮБОВ 

"Огромна радост е за мен да виждам българи на своите мачове тук, в НБА. Да виждам български знамена в трибуните. Тази подкрепа ми дава сила. Хубавото е, че баскетболът отново влезе в домовете на хората. Благодарен съм на всички, които ме подкрепят. И на тези в Америка, и на тези в България, които жертват от съня си, за да следят мачовете ми."

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

ВРЕМЕ ЗА РАВНОСМЕТКИ

Годината безмилостно се изнизва измежду пръстите ни. Няма как да не попитам Саша Везенков за неговия анализ:

Каква година изпраща?

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

"Това е най-прекрасната година в моя живот, с изключение на едни 3 секунди. Бяхме на 3 секунди от спечелване на Евролигата. Тези 3 секунди и случилото се във финала срещу Реал Мадрид продължавам да ги мисля и до днес. Но за мен има едно важно нещо, за което съм истински благодарен и това е здравето на моите близки и моето семейство. Него не бих го заменил с нищо друго, нищо друго няма значение, освен да бъдем живи и здрави."

Времето ни изтича, време е този невероятен пример за всички нас, този посланик на България отвъд океана, да се подготви за следващия си мач. Разделяме се с чувство на благодарност.

От него към нас, че отидохме при него и не се отказахме от тази среща, дори когато тя изглеждаше почти невъзможна.

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

И от нас към него: за всичко, което е. За скромността, за възпитанието, за трудолюбието. За смирението.

За посланията. За примера.

За това, че в 21 век, в 2023 година и на прага на 2024 година ни показва, че има човешки достойнства, които не са преходни, никога няма да излязат от "мода" и носят много смисъл, много достойнство и доблест, облечени в човешка форма.

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

Човешката форма, в която е облечен един българин, който не е роден в България, който никога не е живял за постоянно в България и който никога не е тренирал и играл организиран баскетбол в България.

 

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

Но е българин, гордее се с корените си и раздава любов.

БЛАГОДАРИМ ТИ, САША.

И УСПЕХ.

ТИ ВЕЧЕ СИ ТАМ, където, ако останем здраво стъпили на земята, трябва да си признаем с ръка на сърце, че няма да стъпи друг българин в следващите 100 години.

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

БЪДИ ЗДРАВ И ДО НОВИ СРЕЩИ.

P.S. Само за любителите на статистиката:

Това лято Александър Везенков подписа 3-годишен договор със Сакраменто Кингс на обща стойност $20 млн. Отказа почти същите пари, за да остане в своя пристан Олимпиакос.

Снимките в това интервю са правени от българския фотограф Любомир Асенов от агенция LAP.bg и са обект на авторско право.