на живо

СПЕЦИАЛНО: Везенков: Тръгвам към НБА със спокойно сърце (СНИМКИ+ВИДЕО)

Знам, че няма кой да ме чака и затова отивам подготвен, казва българинът на път за САЩ в рубриката "За спорта без клишета"

СПЕЦИАЛНО: Везенков: Тръгвам към НБА със спокойно сърце (СНИМКИ+ВИДЕО)

Дни делят Александър Везенков до дебют в първия официален мач с екипа на Сакраменто от новия сезон в НБА. Българинът се представя силно в контролите до момента, а отзвукът за него в американските медии е повече от положителен.

Екипът на bTV Спорт пък единствен успя да заснеме специално интервю с най-добрия играч в Европа преди той да отлети за своя нов дом отвъд океана. Това се случи в края на лятото, а днес, в чест на Везенков и на всички, които обичат баскетбола, ви припомняме какво ни каза тогава Саша:

Понеделник преди обяд. Паркираме пред залата в Ботевград половин час преди уговорката с най-добрия спортист на България и без всякакъв коментар: категорично най-добрият играч в баскетболната Евролига през последния сезон – Александър Везенков.

Снимка: Евгений Милов

Ето го и него. 15 минути по-късно.

"Подранили сте", изрича момчето, благодарение на което България фигурира върху картата на един от най-популярните отборни спортове по света и благодарение на което България отново ще я има и там, за където десетилетия ни се струваше немислимо, че български крак може да стъпи – НБА.

Снимка: Евгений Милов

Скромен. Небрежен. Здраво стъпил на земята.

Слиза от съвсем обикновен автомобил, който си шофира съвсем по свой осъзнат избор в последните пет години, откакто заигра в Олимпиакос. Не, че не може да си позволи пет пъти по-скъпа кола.

Може, но не му е на всяка цена.

Снимка: Евгений Милов

Крачи с кецове в ръка, бос, по джапанки.

Движи се бавно, поздравява всеки, който застава на пътя му.

Но е сериозен. И умислен. Това са последните му дни на родна земя. Скоро ще полети към един нов свят и ще се завърне обратно у дома след има-няма 10 месеца.

Първите 15 минути са за снимки с местни деца и техните родители, дошли да се щракнат за спомен и да го поздравят.

Чинно подписва купчина свои плакати, които ще отидат за спомен в две от училищата на Ботевград – градът, в който през 80-те години на 20 век друг Везенков е безпощаден на терена – баща му.

Снимка: Евгений Милов

Сашо Везенков печели три титли и три купи с Балкан преди да потегли към Кипър с първата вълна наши елитни спортисти, получили разрешение да се състезават в чужбина през лятото на 1989-а.

Везенков-старши се установява трайно в Никозия, а там се ражда и бъдещата голяма звезда на българския и европейския баскетбол – Александър.

Снимка: Евгений Милов

Именно Сашо Везенков е неотлъчно до своя син.

Не говори много, но присъства и от това по-важно няма. Двамата са изключително близки, а Везенков-старши винаги е бил хем най-голямата опора на своя наследник, но и неговият вечен най-тежък критик.

"Ще се върна след малко", това са следващите думи, които чуваме от Александър, който вече е обул чисто нов чифт чорапи и вече е по маратонки.

Време е за работа във фитнеса.

Неотлъчно до него са двама души – треньорът Иван Коцев и баскетболистът на Балкан Николай Грозев. Те му помагат в подготовката това лято. Заедно с тях е и Александър Гавалюгов, който скоро също отлита надалеч – в академия на НБА таланти в далечна Австралия.

Снимка: Евгений Милов

Настроението е носталгично. И емоционално. Но работата трябва да върви.

За четвърти път в своя баскетболен път, Александър Везенков потегля към чисто нова дестинация, започва битката за своето име и за своята чест отначало.

Снимка: Евгений Милов

Преди 5 години, когато не беше навършил 23, напусна Барселона, където никога не получи шанс да докаже себе си и се премести в Атина, за да стане част от Олимпиакос.

В началото и там беше кошмар, но с цялата смелост на сърцето си, с всичката воля и характер на рода Везенкови, Саша се пребори и се превърна в душата и в огъня на този велик отбор.

Снимка: Евгений Милов

Преди 9 години, едва на 19, талантливото хлапе, което вече беше събрало на опашка за себе си европейските грандове, пое от любимия му Арис Солун към претенциозната Барселона.

С много надежда и с детската наивност, че ако наистина си добър и се трудиш здраво, то няма начин да не се получат нещата.

Е, в Барселона не се получиха, но вече никой не си спомня за този клуб в семейство Везенкови.

А в Барселона със сигурност има поне 1-2 за уволнение (ако все още са там – б.а.), защото с типичната си своя надменност са изпуснали „златното пиленце“.

Снимка: Евгений Милов

Когато пък е само на 14 (Везенков е роден на 6-и август 1995 г. – б.а.), качествата му са забелязани от скаутите на Арис, които съзират в русокосото и синеоко момче от Никозия нещо голямо.

Трудно убеждават майка му, че Солун е най-доброто място за него, но вслушвайки се в нея, Арис избира най-доброто училище за Везенков, защото „образованието е най-важно“.

Снимка: Евгений Милов

"Всеки път е различно. Едно беше, когато бях на 19 и потеглях за Барселона. Друго беше, когато бях на 23 и отивах в Олимпиакос. Сега е несравнимо. Вече съм на 28, а колкото по-нагоре стигам, толкова по-трудно става и толкова по-високи са очакванията към мен. Не се страхувам, тръгвам със спокойно сърце за НБА", споделя Везенков.

След 45 минути във фитнеса, предимно упражнения, за да събуди тялото си, за де разтегне и да загрее, Саша се връща в баскетболната зала. Днес тренировката му е сравнително лека. Ще има само стрелба.

Снимка: Евгений Милов

Следват нова порция автографи и кратка, но много вълнуваща и емоционална среща с президента на българската федерация по баскетбол Георги Глушков.

Легендата, който пръв проправя пътя на България в НБА през 80-те години, когато подписва с Финикс Сънс, е дошъл в Ботевград със скромен подарък, но от цялото си сърце:

Златна баскетболна топка. Надписва я знаково: "Бъди все по-голям."

И после като започна да стреля този Александър Везенков… няма край. Само начало.

Не броим опитите му към коша, само гледаме как с всеки следващ се отдалечава все повече и повече назад, зад разчертаната от него линия за 3-те точки, но според НБА правилата.

Снимка: Евгений Милов

В рамките на още 30-40 минути това момче прави повече от стотина изстрела от тройката, от всевъзможни ъгли.

С чудовищна лекота.

И не защото това е някаква извънземна дарба, която му е дошла ей така, по рождение. А защото години наред, вече повече от 10 на брой, той няма напускане на залата, без да запише над 200 сполучливи шута.

А това лято дори е успял да си почине.

Казва го с усмивка и е доволен, защото общо са му се събрали към 20 дни. Разбира се, не на веднъж.

Снимка: Евгений Милов

"14 дни почивах веднага след края на сезона. Беше дълъг сезон. Играх в 82 от общо 84 мача и трябваше да дам почивка на тялото си. После на два пъти по 3 дни и още два пъти по 4 дни и това беше", разказва Везенков, който през последния месец и половина е хвърлил адски труд в Ботевград.

Снимка: Евгений Милов

Личи си по начина, по който изглежда. Изглежда в кондиция, изглежда по-изчистен от края на последния сезон, в който остана на косъм от короната в Евролигата.

И това също не е просто ей така.

Ако трябва да ви разкажем как протича един негов тренировъчен ден, дано сте седнали удобно.

За да опитате поне виртуално да влезете в обувките на 28-годишното крило, в което Сакраменто инвестира $20 млн. за следващите три сезона.

Снимка: Евгений Милов

Почти всяка сутрин, Саша става в 6:00, а половин час по-късно вече е на стадиона.

Първата тренировка е на открито. По хлад. Преди да са започнали жегите. Следва прибиране у дома, лека закуска и задължителен сън, преди втората тренировка следобед. Тя вече е в залата, а понякога – преди това и във фитнеса.

Снимка: Евгений Милов

"Това е ново място. Няма кой да ме чака. Затова и отивам подготвен. В НБА всичко е различно. Мащабите са огромни, скоростта е различна, игрището е по-голямо, а колкото по-бързо успея да се адаптирам с всичко ново около мен, толкова по-добре", споделя Везенков, докато прави кратка пауза между сериите стрелба.

Питаме го колко тежи и дали наистина е отслабнал.

"Не зная. Наистина. Не съм се мерил. Спазвам обаче хранителен режим. Не се притеснявам от храната в САЩ, защото е мит, че там хората ядат само Макдоналдс. Има и качествена храна, а аз отивам на място, където има хора, които се грижат за всичко, включително и за храната на баскетболистите", коментира MVP на Евролигата, чието състезателно тегло обикновено е около 107 кг, в момента обаче можем да хванем бас, че е с 2 кг надолу.

Снимка: Евгений Милов

Яйца, белтъци, овесени ядки, гранола, мюсли, пилешко, риба, зеленчуци, ориз, червени картофи. Никакво пържено. Никакво газирано. И здрав сън, за да се възстановява тялото. Режимът на Александър

Везенков е железен и той не прави компромис с него.

Снимка: Евгений Милов

Тренировката приключва. Време е за интервюто.

Отговаря на всичките ни въпроси мъдро, скромно и смирено.

С разбиране и търпение, въпреки че денят вече е преполовил, а той си има доста работа извън баскетболната зала. Трябва например да си купи куфари, защото се оказва, че няма в какво да си събере багажа.

А времето безмилостно лети.

Прекарваме с Александър Везенков два часа и половина. Ставаме свидетели на най-ценните моменти от неговото ежедневие. Моменти, за които досега само сме си представяли как изглеждат и какво точно прави един млад мъж, за който с основание твърдим, че Европа е в краката му.

Снимка: Евгений Милов

Време е за новия му свят. Той го очаква.

А от всичко, което видяхме и преживяхме заедно с него, Везенков е готов.

За емоциите, които таи в душата си, за тежкото бреме на очакванията, за силата да продължиш напред, когато много ти се остава и за още много неща, които са скрити в сърцето на Александър – гледайте цялото му интервю пред колегите Петър Бакърджиев, Павел Баев и Евгений Милов.

Саша, благодарим! И успех!