на живо

Скандални разкрития за починалия в чужбина български боксьор (ОБЗОР)

Мениджърът на починалия Борис заяви, че не е имал представа, че той се боксира под чуждо име

Скандални разкрития за починалия в чужбина български боксьор (ОБЗОР)

Скандални разкрития излизат наяве за починалия в чужбина български боксьор. 21-годишният състезател издъхна по време на боксов мач в албанския град Шкодра.

Новината разпространиха от Българския боксов съюз. Оттам съобщиха, че е починал Исус Величков. Скоро след това обаче стана ясно, че починалият българин се казва Борис Станчов  и се боксирал под чужда самоличност.

Снимка: btvnovinite.bg

Преди 7 месеца Борис е тренирал в боксов клуб „Шейтан” в Нови Искър. След това е напуснал, за да отиде да се боксира в друг клуб и за друг мениджър. Боксирал се е за пари.

Изиграл е осем мача и е записал пет загуби и три победи. Участвал е в така наречените боксови гали, които се играят в чужбина. Там обаче е използвал друга самоличност.

За 21-годишният Борис Станчов от „Дружба” боксът бил всичко - и начин да се препитава, и надежда да постигне успех.

Мечтата му е била да стане като Кубрат Пулев, разкрива майка му Симеонка Георгиева.

Снимка: btvnovinite.bg

„И все викаше: „Тате, колко ще те зарадвам, немаш представа на какво ниво съм се качил”. Викам: „Радвам се, сине”, спомня си баща му Александър Станчов.

На 20 септември Борис участва в приятелски мач за професионалисти в албанския град Шкодра и в петия рунд издъхва на ринга. 

Доктор Гено Пинари му оказва първа помощ, но въпреки това боксьорът издъхва.

„Боксьорът, както бе потвърдено малко по-късно, и от лекарите на Шкодранската болница, загуби живота си заради сърдечен удар”, казва Пинари.

Родителите на Борис твърдят, че той е бил здрав и не е имал проблеми. А за смъртта му научили от мениджъра му.

Симеонка и Александър Станчови се съмняват дали не са направили нещо на сина им, преди да се качи на ринга. Мениджърът му им е казал, че полицаите са намерили в дрехите му таблетка виагра, но те не вярват, че той е ползвал този медикамент на 21 години.

От мениджъра Венцислав Георгиев за последния мач родителите получили 400 евро и две лични карти.

„Попитах: „Как може мойто дете да се качи на ринга под друго име?’. И той се обърнал и казал: „Ми аз не съм знаял, че вашето дете се е качило под друго име на ринга. Нали той е до него, нали с него отиде там? Той е представител на Борис, а не на Исус. Той би трябвало да знае мениджърът кой се качва на ринга”, разказва майка му Симеонка Станчова.

Борис отдавна играе под друго име, признава братовчед му Исус Величков.

Снимка: btvnovinite.bg

„Той играе от 2018 г. с моята карта. И той каза. Щото няма проблеми, треньорът знае”. И аз викам: „Добре, само – стане ли нещо, да не ме дигнат”, казва Величков.

Борис казал, че иска да се боксира под чужда самоличност, защото не иска да има загуби на негово име.

Снимка: btvnovinite.bg

„Всеки от тези двубои е бил да пълни статистиката на опонента му. Той е бил изкупителната жертва”, смята Людмил Костов, треньор на Борис в клуб „Шейтан”.

Като е минавал през границите, Борис е показвал своята собствена лична карта. Само на ринга е излизал като Исус. Така е участвал в няколко международни състезания.

Семейството на Борис настоява случаят да се разследва и вече е сигнализирало полицията.

Българският професионален боксов съюз проведе извънредно заседание, на което изслуша мениджъра на починалия боксьор. Агентът Венцислав Георгиев обяви, че никога не е предполагал, че Исус Величков не се казва по този начин.

Георгиев заяви, че познава починалия боксьор от около година и половина – винаги се е представял пред него като Исус.

Снимка: btvnovinite.bg

„При мен всички документи са на името на Исус Величков. В хотела е така, на кантара е с името Исиус Величков - това, че излизат спекулации, тепърва ще го изясним", казва агентът на починалия боксьор.

Мениджърът твърди, че не му правило впечатление, че може да лъже.

„В боксовите среди си го знаят като Исус. Исус, Боби Джи, но като прякор – то всеки си има прякор. Един е Пепелянката, друг е Патицата.", обяснява Георгиев.

Снимка: btvnovinite.bg

Мениджърът на починалия боксьор твърди, че нито на него, нито на организаторите на мачовете е направило впечатление, че Борис не си прилича със снимката на личната карта на Исус Величков.

Боксьорът не се е състезавал с истинското си име Борис Станчев и в България.

„Той има и два мача в България и не сме се съмнявали как се казва. Дори публиката скандираше „Исус, Исус”, разказват Венцислав Николов и Даниел Дамянович, членове на БПБС.

Боксовият съюз е единствената организация, която издава лицензи за професионалисти. Те обаче не изискват боксьорът да се явява лично пред тях.

„Не може да коментираме, но се е случил инцидента. Много по-отговорно лекари и промоутъри да постъпват към организирането на подобни състезания”, заяви спортния министър Красен Кралев.  

Министърът на спорта заяви, че ще изчака цялостното разследване на случая.