на живо

Подвиг: Българин стана световен шампион с чуждо сърце и бъбрек (ВИДЕО)

Георги Пеев постигна нечовешкото: спечели златото на първенството по плуване за трансплантирани хора в Австралия

Подвиг: Българин стана световен шампион с чуждо сърце и бъбрек (ВИДЕО)

Георги Пеев завоюва титлата по плуване на 100 метра бруст на световното първенство за трансплантирани, което се провежда в Пърт, Австралия. Българинът, който е с два присъдени органа (б.а. бъбрек и сърце), постигна нечовешкото.  

Хасковлията се поздрави със златото в категорията при мъжете от 40 до 49-годишна възраст. На шампионата на планатета за трансплантирани участват плувци от 45 държави. Триумфът на Пеев може да се смята за подвиг, тъй като това е негов дебют на подобен форум.

В ефира на bTV новините той заяви, че е дошъл с мисия. Хасковлията поясни, че е в Австралия не за медали, а с надеждата, че хората в България да разберат, че има повече като него.

"Аз съм за първи път на световно първенство и да си призная честно аз дойдох не за медали и призове, а дойдох с надеждата, ако може, в България да разберат, че има такива като мен и те се борят, и искат да има повече трансплантации и повече реализирани донорски ситуации, обясни той пред колежката Габриела Андреева.

Част от първенството е и Огнян Ганчев, който остава пети на 50 метра гръб в категорията между 60 и 69 години. Двамата са единствените ни представители.

Те не пропуснаха да благодарят на семействата, на семействата на донорите си, на лекарите си и на всички, които са ги подкрепилит финансово и с екипировка.

Утре (сряда) Пеев ще има възможността да продължи с нечовешкото си представяне, тъй като ще плува 50 метра бруст и 50 метра свободен стил, а Ганчев ще стори това на 100 метра гръб. Пеев е първият българин, който е трансплантиран с два органа и има 5 медала от европейски първенства за трансплантирани. От своя страна Ганчев най-дълго преживелият българин с присъдено сърце и най-възрастният трансплантиран, като в момента е на 63 г.

Самият Пеев решава да участва за първи път на световното първенство за трансплантирани, като за целта използва лични средства и подкрепа от спонсори. 

"Аз не се надявах, че ще плувам финал, камо ли да стана първи. Конкуренцията беше ужасяваща. Англичаните днес бяха със 7 масажиста, а ние в Пърт сме аз, Огнян Ганчев и неговия син Мирослав, за да има един здрав човек с нас все пак. За мен е по-важно България да се събуди и да има промяна", допълва Пеев.

Георги се надява да има по-сериозна държавна политика, която да подкрепя хора като него.