на живо

Бах покани всички страни на Игрите в Париж без Русия и Беларус

Една година до олимпиадата

Бах покани всички страни на Игрите в Париж без Русия и Беларус

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах изпрати официална покана за участие в олимпийските игри в Париж до 203 страни, но сред тях не са Русия и Беларус.

По-рано този месец Бах потвърди, че Русия и Беларус няма да имат право да участват като отбори на Игрите заради войната в Украйна, но въпреки това от МОК оставят врата отворена за спортистите от двете страни да участват на Игрите под неутрален флаг.

Бах е на тридневно посещение в Париж за отбелязването на една година до началото на най-висшия спортен форум, който ще се проведе в периода 26 юли - 11 август 2024.

"В съответствие с олимпийската харта имам огромната чест и удоволствие да поканя спортистите от цял свят да се съберат в Париж, за 33-ото издание на олимпийските игри", заявих Бах.

Той допълни, че е получил "отлична информация за подготовката за Париж 2024", след като направи оглед на строежа на олимпийското село.

Освен Русия и Беларус, покана не получи и Гватемала, която е с временно спрени права от МОК заради обвинения в държавна намеса в независимия местен олимпийски комитет.

Въпросът дали руските и беларуските спортисти могат да участват се очаква да бъде решен на сесията на МОК в Мумбай през октомври.