на живо

"Битката за равенство между мъжете и жените в спорта няма да спре"

Изпълнителният продуцент на спортната редакция на bTV беше част от дискусия по време на 85-ия конгрес на AIPS

"Битката за равенство между мъжете и жените в спорта няма да спре"

Битката за равенство между мъжете и жените в спорта продължава, а прогресът е видим. На олимпийските игри в Париж по равно ще бъдат раздадени квоти за двата пола. 

Това разказа изпълнителният продуцент на спортната редакция на bTV Владислава Лазарова в предаването "Тази събота и неделя". Преди дни тя взе участие в изключително интересна и полезна дискусия по време на 85-ия конгрес на Международната асоциация на спортните журналисти (AIPS).

В нея участваха още олимпийската шампионка на Мароко Навал Ел Мутавакел и американката Дона ди Верона - двукратна златна медалистка от Игрите в Токио през 1964 г., а след това емблематична телевизионна водеща.

"Този панел беше изключително интересен за мен, защото видях как разсъждават за ролята на жените в спорта и медиите извън пределите на България. Битката продължава, тя никога няма да спре. Някои мнения са доста крайна. На Игрите в Париж през тази година ще има 50% мъже спортисти и жени спортисти - равенството върви в правилна посока", убедена е Лазарова.

От събитието на AIPS bTV си тръгна и с престижната награда за Най-добър млад спортен репортер в света за 2023 г. Взе го Станимира Атанасова за филма си "Писмо до теб!".

"Благодарим на всички наши колеги, които остават в сянка, незабелязани и за тях не говорим - на оператора Борис Пинтев, на монтажиста Николай Раденков, на целия екип на спортната редакция и на bTV за подкрепата. Иска ми се да продължим да разказваме такива истории, които имат смисъл", каза изпълнителният продуцент.

Това не е първо отличие за телевизията. Преди 2 години в Доха, Катар, Димитър Тасев спечели безапелационно специалната награда на AIPS за разследващата журналистика за филма си за допинг скандала в българското плуване "Допинг в дълбоките води"

През 2019 г. двама репортери от спортната редакция на bTV попаднаха в Топ 5 на най-добрите млади спортни репортери в света на AIPS под 30-годишна възраст: Иван Боянов и Флорина Иванова. 23-годишният журналист от спортната редакция на bTV - Калоян Кюркчиев, се нареди сред най-добрите млади репортери в Европа за 2021 г. Той беше отличен в категорията за видео съдържание при репортерите под 30-годишна възраст.

"Исках да разбера кои са най-престижните награди. С огромно удовлетворение ще кажа, че наградата за разследваща журналистика, която Димитър Тасев спечели през 2021 г., е изключително ценна. Много се разчита на разследването в областта на спорта и на младите репортери", категорична е Лазарова.

Снимка: Reuters

2024 г. ще е вълнуваща за спортните фенове и спортните журналисти. През лятото предстоят олимпийските игри в Париж, а преди тях е и европейското първенство по футбол.

"Чака ни вълнуваща година. Предстоят ни финалите на Шампионска лига, Лига Европа и Лигата на конференциите, олимпийски игри. На спортната редакция няма да им бъде скучно. Хубаво е да се порадваме на нещото, което е минало и да гледаме напред към това, което предстои", каза Владислава Лазарова. 

Тя има послание към всички, които мечтаят да се захванат с професията спортен журналист:

"Да работят със сърце и да не забравят, че смисълът на нашата професия е да помагаме на хората и да служим на обществото. Историята на Станимира "Писмо до теб!" е точно такава. Увлича ни ежедневието и задачите, а нашата мисия е преди всичко да бъдем посланици на доброто"