на живо

Бум на COVID-19 в Джирото

Фаворитът за победата Ремко Евенепул напусна колоездачната обиколка

Шокираща новина дойде от Италия, където лидерът и голям фаворит за титлата на "Джиро" Ремко Евенепул е принуден да се оттегли от надпреварата заради положителен тест за коронавирус.

23-годишният белгиец си върна розовата фланелка на водач в генералното класиране в неделя, когато спечели драматичен етап по часовник, един от ключовите в колоездачната обиколка на Италия.

Но след полунощ тази сутрин наше време Ремко обяви, че няма как да продължи състезанието.

"Много ми е тежко да го съобщя, но трябва да прекратя участието си в обиколката", написа той чрез социалните мрежи на отбора си Soudal Quick-Step. - Тъжно е да спра по този начин, но все пак съм горд, че спечелих два етапа и четири пъти облякох розовата фланелка."

Отборът му съобщи, че тестът е бил рутинен, какъвто се дава на всеки 72 часа от състезателите. И е пълна изненада, че се е оказал положителен.

Потвърден е с друг такъв часове по-късно.

Така в генералното класиране преди втората седмица от надпреварата вече води британецът Герент Томас (Ineos Grenadiers).

На 13 май обиколката напусна и Филипо Гана. Той даде положителен тест преди осмия етап.

В съобщението в Twitter от отбора му Ineos Grenadiers обявиха, че двукратният световен шампион на часовник е "показал симптоми на грип".

"Филипо ще почива и ще се възстанови за оставащата част от състезателната си програма за 2023 година", написаха от тима. Едно от най-престижните състезания в света няма да завърши и сънародника му Джовани Алеоти.