на живо

Пак допинг в българските щанги! Изгърмя европейски шампион (ВИДЕО)

Положителната проба е за анаболни стероиди, укриват скандала повече от година

Пак допинг в българските щанги! Изгърмя европейски шампион (ВИДЕО)

Пак допинг в българските щанги! Австриецът с български паспорт Дейвид Фишеров е с положителна проба, показва справка в списъка с наказани атлети в сайта на Международната федерация по вдигане на тежести.

Скандалът е огромен, защото този случай е укрит повече от година, сочат данните. Тепърва ще се установява кога за своята положителна проба е научил Дейвид Фишеров и кога за този случай е било уведомено вече бившето ръководство на българската федерация по вдигане на тежести.

По регламент, те трябва да бъдат уведомени за положителна проба от Международната тестова агенция (ITA) веднага, щом резултатът от дадена проба е положителен за забранени вещества.

Европейският шампион от 2022 г. в кат. до 102 кг Дейвид Фишеров е дал положителна проба на 10 март 2023 г. за веществото тренболон (анаболен стероид). То се съдържа в медикамент, прилаган външно. В случая Фишеров го е използвал върху коляното си. Веществото се използва най-често във ветеринарната медицина.

Абсолютна мистерия е как до 5 април 2024 г. допинг скандалът не е излязъл на бял свят.

Най-тежкото възможно наказание за Дейвид Фишеров е 4 години. Пред bTV от Българската федерация по вдигане на тежести уточниха, че все още нямат официално потвърждение, за срока на санкцията. В момента той е със спрени права от 31 март 2023 г. насам.

25-годишният Дейвид Фишеров е роден в Австрия, но от 2020 г. има българско гражданство и се състезава за нашата страна.

През септември 2023 г. беше съобщено, че е участвал в катастрофа, която го е спряла за участие дори само в претеглянето на олимпийската квалификация в Саудитска Арабия, като това сложи край и на възможността му да участва на Игрите в Париж през 2024 г.

Последният хванат с допинг български щангист е  Юндер Бейтула. На 1 юли 2021 г. той бе проверен, докато е в извънсъстезателен режим, а в пробата му бяха открити забранени хормони на човешкия растеж. 

Положителната допинг проба на Дейвид Фишеров е 21-ата за българските щанги от олимпийските игри в Пекин през 2008 г. насам.