на живо

Ивет Горанова отстъпи във финала на световното (ВИДЕО)

Разочарование за олимпийската ни шампионка по карате

 

Разочарование за олимпийската ни шампионка по карате Ивет Горанова. Българката загуби с 1:8 от Туба Якън (Турция) във финала в кат. 55 кг "кумите" на световното първенство в Будапеща.

Якън - четирикратна европейска шампионка отборно и индивидуално, не даде шанс на Горанова, която бе неузнаваема в спора за златото.

Това бе исторически първи финал за страната ни на световен шампионат по карате за мъже и жени, а сребърното отличие също е първо в историята на спорта.

Досегашното най-добро постижение бяха двата бронзови медала на Горанова от Мадрид 2018 и Дубай 2021.

 

По пътя към финала в унгарската столица 23-годишната звезда от Долна Митрополия спечели 5 битки, като в последната сломи с 6:4 голямата си съперничка Анжелика Терлюга.

Ивет водеше 5:4 минути и 17 секунди преди края, когато играта трябваше да бъде подновена. Времето обаче не започна да тече, двете си разменяха атаки и 31-годишната Терлюга първоначално спечели с 14:11.

От българския щаб подадоха контестация заради грешка с времеизмерването, която беше уважена и срещата бе подновена при 5:4. Горанова измъкна още една точка и надви Терлюга, която пак остана без световна титла.