на живо

Мистерията "Фишеров"

Иван Иванов и федерацията разбраха година по-късно за допинга на европейския шампион

Мистерията "Фишеров"
 

Днес новина №1 в българския спорт не е положителна. Всъщност става дума за една положителна допинг проба в българските щанги, което определено не ни прави положително настроени. Дори напротив.

Европейският шампион отпреди две години - Дейвид Фишеров, е уличен в употреба на тренболон, което по информация на bTV, е било налично в медикамент, с който тежкоатлетът е лекувал коляното си.

Мистериозната проба е останала скрита цяла година от обществеността...

На 10 март 2023 г. Международната тестова агенция ITA взима допинг проба на австриеца с български паспорт, която показва наличието на анаболния стероид тренболон, използван основно във ветеринарната медицина.

По информация на bTV веществото е прилагано външно, под формата на мехлем, за коляното на щангиста.

Официалната информация за положителната проба обаче излиза едва снощи на сайта на ITA. Медията ни научи, че Българската антидопингова агенция е информирана същата вечер.

По закон ITA трябва да сведе резултата както до самия състезател, така и до съответната федерация. От своя страна БФВТ трябва да го препрати на Министерството на младежта и спорта, което не се е случило.

"По казуса с Дейвид не сме получавали никога нищо, което е много странно. Научихме де факто тази нощ, когато случаят беше обявен на страницата на ITA.

Това е много странно и за нас, защото, когато има нещо, ние сме уведомявани в рамките на ден-два. Независимо от това новината дали е добра или лоша", каза пред bTV Марин Милашки, който е секретар към БФВТ и член на Управителния съвет.

Снимка: Личен архив
Треньорът на националния отбор - Иван Иванов, също не е бил уведомен.

"Мога да кажа, че миналата година март месец, каза, че го боли коляното, че няма да може да участва на европейско първенство и напусна лагера", коментира пред нашата телевизия олимпийският шампион от Барселона 1992.

bTV се свърза и с Марица Пловдив - последният българския клуб, за който се е състезавал Фишеров.

"От година и нещо не държим връзка, ние сме го освободили."

Припомняме, че на 15 септември миналата година, излезе информация, че Дейвид Фишеров е катастрофирал и не се яви на световното първенство.

Снимка: Личен архив

Все още не е ясно за какъв срок ще бъде наказанието му.

По наша информация, причината за забавянето на това решение може да бъде или обжалване от страна на щангиста, или повторно разглеждане на случая от специална комисия.

Фишеров не отговори на обажданията ни.