на живо

Най-възрастният олимпиец е на 99 години и сега е под бомбите в Израел

Ще остана в Ашкелон до края, казва Юлен Уралов

Има истории, които те хващат за гърлото от самото начало. Истории за шампиони, смърт и война. Война в XXI век. Война твърде близо до нас...

Участникът на олимпийските игри в Хелзинки през 1952 г. - фетхувачът Юлен Уралов, който живее в Израел, коментира сегашната ситуация в страната.

"Има стрелба, експлозии и сирени през цялото време. Не, ние с брат ми не сме се евакуирали никъде. Ще бъдем в Ашкелон до края. Къде да отидем сега?", каза Уралов в интервю за sovsport.ru.

Двукратният шампион на СССР по рапира е най-възрастният жив участник на олимпиада в света. На 23 ноември той ще навърши 99 години.

"По паспорт съм евреин, но родният ми език е руски и мисля на руски. Родителите ми говореха само руски помежду си. В момента не ходя в залата, разбира се, не – заради войната всичко в Ашкелон е затворено.

Преди няколко седмици учениците се возеха в колите си, така работех. Докато давам уроци, живея".

Юлен Исаакович разказва, че преди две години е починала любимата му съпруга Люси, с която е бил женен седем десетилетия. Оттогава живее с по-малкия си брат - 86-годишния Вова.

ФАКТАЙФЛ
* За България в Хелзинки участват 63 участници в осем спорта.
* На турнира по баскетбол за пръв път се появява националният ни отбор.
* Игрите са исторически за България - боксьорът Борис Георгиев-Моката печели първия олимпийски медал за страната ни – бронз.
* Олимпийски дебют правят Цветана Берковска и 8 гимнастички, като Цветана Станчева е шеста в шампионата на греда.