на живо

Шефът на щангите: Нямаме една стотинка, като просяци сме (ВИДЕО)

Неделчо Колев и Ариф Маджид обсебили всички функции и хаотично разполагали с държавни средства

Шефът на щангите: Нямаме една стотинка, като просяци сме (ВИДЕО)

Новоизбраният президент на Българската федерация по вдигане на тежести Антон Коджабашев и генералният секретар доц. Димитър Димитров заявиха, че по време на предишното управление на федерацията начело с президента Ариф Маджид са извършени много сериозни нарушения, което е причина за спряното финансиране от страна на Министерството на младежта и спорта.

Двамата посочиха суми в размер на стотици хиляди левове, които заедно със задълженията от по-предишното ръководство, начело с Неделчо Колев, са оставили федерацията без една стотинка в сметката и с огромни дългове към различни фирми и институции.

Единствената добра новина, която Коджабашев открои, бе получената помощ от държавата, чрез която е осигурено участието на Карлос Насар, Божидар Андреев и Иван Димов на предстоящите това лято олимпийски игри в Париж.

Задължения

"Клубовете поискаха извънредно Общо събрание, тъй като от времето на управлението на предшественика ми има някои много интересни факти, които ни обезпокоиха до край. Нещата имат едно много страшно измерение и има съвсем малко позитиви. До днес нас ни грози спиране от участие на Олимпийските игри заради неизплатени пари към Международната федерация по вдигане на тежести във връзка с проведеното през февруари в София европейско първенство. Едните задължения са в размер на 36 600 долара, а другите в размер на 35 000 евро. Вторите са към швейцарска фирма и Международната антидопингова асоциация. Дължат се пари и на една италианска фирма. Това са нещата отгоре-отгоре. Когато задълбахме, видяхме, че има и по-страшни неща", каза Коджабашев.

"Положителната новина е, че с днешна дата сумата от 36 600 долара, която можеше да спре от участие нашите щангисти на олимпиадата, вече е изплатена, благодарение на ръководството на фирма Еврохолд. Това стана с помощта на Министерството на младежта и спорта и лично със съдействието на министър Георги Глушков."

Снимка: Lap.bg
Добрата новина

"Последната добра новина е, че и тримата ни щангисти, които имат квоти за Париж, са в много добра форма. Карлос Насар е във върхова форма. Говорихме с треньорите му дори да му намалим натоварването му, но той не иска. Убеден съм, че няма кой да го спре за златния медал.

Снимка: Facebook

От Божидар Андреев, който стана европейски шампион в София, очакваме също медал, а защо не и злато. Иван Димов претърпя операция преди два месеца и половина, но възстановяването му върви изцяло по план. Но това са всички добри новини", добави шефът на федерацията.


Спряно финансиране

"Към днешния ден федерацията е със спряно финансиране от ММС. Ние разбираме и знаем защо и не се сърдим на никой. Федерацията сама си е виновна. С основание ни е спряно финансирането и не знам как ще излезем от тази криза. Но поне участието на олимпиадата е подсигурено. Всички щангисти, треньори и деятели във федерацията са без заплати от декември месец насам поради натрупани огромни задължения.

Снимка: Lap.bg

Старото ръководство дълго време укриваше отчетите за миналата година и за европейското първенство. За учудване е, че нашата федерация, която има бюджет от ММС от 1 250 000 лева, в момента е не само на минус, а на много сериозен минус. Старите задължения от времето на по-предишния президент Неделчо Колев са над 150 000 лева. На ММС се дължат 120 000 лева.

На фирмата на Яни Марчоков за организиране на лагери 151 000 лева, на адвокати - 60 000, на Национална спортна база 25 000 лева. От тези стари задължения все още ни висят към 65 000 лева, тъй като успяхме да покрием част от тях. Но Ариф Маджид има дългове към Международната федерация по вдигане на тежести в размер на 66 000 лева. За допинг контрол 49 000 лева. Към италианската фирма още 29 000 лева. За наем на "Арена София" - 123 хиляди лева. Медицинско обезпечаване - 38 000 лева, фирма за охрана - 23 000 лева. Пари в сметката на федерацията няма. Интересното е, че държавата е отпуснала пари за наем на залата, за закупуване на уреди, с които да се проведе самото първенство.

Можело е да се закупят много повече уреди, които след първенството да се раздадат на клубовете, но това не е направено. Очакваме и сумата на задълженията да нарасне още и всеки сам може да види колко сериозна е тя. Това е огромен проблем за продължаване на нормалния живот на федерацията по вдигане на тежести. В последните дни се превърнали в просяци. Другия месец има европейско първенство в Солун и се чудим откъде да намерим пари, за да пратим нашите атлети. Те тренират и сами не знаят защо го правят", завърши Коджабашев.

Снимка: Lap.bg
Тегления в брой и безполезни командировки

"Предишните двама президенти на Българската федерация по вдигане на тежести ѝ оставиха много тежко наследство. След 11 години на власт задълженията на Неделчо Колев бяха 505 000 лева. След него Ариф Маджид също оставя задължения към 400-500 хиляди лева. Докато първият правеше нещата по-неумело, от Ариф очаквахме да бъде много по-добър ръководител. Той произхожда от семейство с бизнеси, но и той като Неделчо Колев обсеби всички функции и започна хаотично да разполага с държавните средства. Не знам дали в собствената си фирма харчи така безогледен. Той има куп тегления, даже и в брой, на по 20, 30, 50 хиляди лева. За тях няма документи и не се знае какво е правено. Ходил е по командировки в Куба, в Швейцария, в Будапеща, а никой не го е пращал.

И когато през август месец получава финансиране от държавата, предназначено за това да се покрият стари задължения, той започва да осребрява собствените си фактури.

Нормален човек не може да има такива разходи от няколко стотин хиляди лева. Когато взех извлечение от банката, се хванах за главата. Огромни разходи, нищо на лице. Приходите от европейското първенство трябва да са били около 1,5 милиона лева. С тях очаквахме да покрием всички стари разходи, а то се получи така, че задълженията ни се удвоиха", добави доц. Димитров.