на живо

Нургюл Салимова изведе България до нов успех на европейското

Националките по шахмат победиха един от фаворитите

 

Нургюл Салимова изведе България до нов успех на европейското първенство по шахмат в Будва (Черна гора)! Женският ни национален отбор победи един от фаворитите - Азербайджан, в шестия кръг на турнира.

Българките спечелиха с 2,5:1,5 срещу поставените под №2 азерки и се изкачиха до второто място с 10 мач-точки, като изостават само на 1 от лидера Франция.

Ключова за успеха днес беше победата на Салимова с черните фигури срещу Улвия Фаталийева на втора дъска. Тя дойде след битка в 84 хода. Нургюл имаше предимство през цялата втора половина на партията, но Фаталийева не се отказа чак до момента, в който остана с три пешки по-малко в ендшпила.

 

На останалите три дъски българските шахматистки направиха ремита. На първа с белите фигури бившата световна шампионка Антоанета Стефанова подели точките с най-силната азерска шахматистка Гюнай Мамадзада.

На трета дъска, също с белите, Виктория Радева направи реми с Ханим Балажайева. На четвърта дъска с черните Гергана Пейчева също раздели точката с Гюлнар Мамадова.

Утре България ще играе с водачките от Франция. Европейското първенство се провежда в 9 кръга и ще завърши в понеделник.