на живо

Шампионът Еди Пенев изкачил 58 четирихилядника, написал е книга за тях

Най-красивите върхове са най-трудни за изкачване, разказва гимнастикът

 
 
Националът ни по спортна гимнастика Еди Пенев, който вчера спечели златен медал във финала на земя от Световната купа във Варна е запален по планините. Живеещият и трениращ в САЩ българин е изкачил 58 четирихилядника в Колорадо Спрингс.
 
"Много обичам, когато съм извън залата за правя нещо различно. Нещо, което да освободи главата ми, да изчисти мислите ми.
 
Обичам да правя нещо полезно за душата. Да бъда в планината е другото ми любимо занимание след гимнастиката. Това, че обичам да ходя там ми помага, например по отношение на издръжливостта.
 
В Колорадо има 58 върха, които са над 4000 метра. За две години и няколко месеца съм ги изкачил всички", разказва шампионът, цитиран от БНР.
 
Гимнастикът, който е завършил „Станфорд“ през 2014 г. дори е написал книга за тях.
 
"Надявам се някой да се заинтересува от тази книга и до края на годината да я публикувам. Започнах да я пиша по време на пандемията. Тогава не знаех какво да направя, защото преди това никога не съм спирал да тренирам за толкова дълго време.
 
Чудех се какво да направя – едновременно да не е опасно, да нямам контакт с хората, но същевременно да ме държи в кондиция.
 
Така започнах да изкачвам върховете. Когато минаха няколко месеца и влязохме пак в залата, разбрах, че това много ми харесва и продължих да ходя в планината.
 
Започнах да пиша книгата и нещата се развиха. Завърших я, когато изкачих 58-мия връх. В нея разказвам и за гимнастиката, разбира се. Разказвам за контузията, която имах и как ходенето в планината ми помогна да приема тази ситуация.
 
Показа ми, че има и други неща в живота. Най-красивите върхове са най-трудни за изкачване", казва Еди и разкрива, че мечтата му е да отиде на олимпиада. Веднъж тя, вече е била на път да се сбъдне.
 
"Имах шанс за Токио. Борех се да вляза в американския национален отбор, даже станах шампион на страната. Но се контузих. Опитвах да направя нов прескок. Беше труден, защото исках на олимпиадата не просто да участвам, а да се боря за медал. Но когато тренираш трудни упражнения, това крие риск от травми", сподели още златният медалист.
 
"Догодина ще се опитам да спечеля квота за Париж. Ще участвам в Световните купи, надявам се на добри класирания в тях, за да стигна до олимпийските игри“, допълва Еди Пенев, а финала на земя в морската ни столица коментира така: 
 
"Състезанието премина много добре. Изиграх си съчетанието, както го играя всеки ден в залата. Човек не побеждава на състезанията, побеждава в залата по време на тренировки".