на живо

Скандали и оставки в родния кану-каяк (СНИМКИ+ДОКУМЕНТИ)

Как момиче с квота не замина за Европейските игри в Краков?

На 22 юни започва българското участие в кану-каяка на Европейските игри в Полша. За честа на трибагреника ще се състезават кануиста Ангел Кодинов (C1 500 м) и каякарите Александра Михалашвили (К1 200 и 500 м), Веселин Вълчанов и Ангел Стоянов (К2 500 м).

По стара българска традиция в навечерието на надпреварата се разрази скандал, който може да доведе и до оставки.

В тима ни не е Олимпия Душева, която според майка й Огняна Душева - бронзов медалист от игрите в Сеул през 1988 г., е саботирана от федерацията е не е била допускана до участие в международни състезания, лишават я от финансиране и екипировка, въпреки че на национални класификации тя е показала резултати по-добри от тези за златен медал на последното световно първенство в Канада 2022.

Каякарката е спечелила квота на дистанцията 200 м за Европейските игри, но на нейно място заминава Александра Михалишвили, която участва на състезания на 500 м.

"Обвинявам БФКК в непочтеност , нелоялност , некоректност , неуважение и подигравка с труда на състезателите, които биват принудени да се откажат от спорта който обичат. Лишават без основание не само Олимпия, а много други талантливи млади състезатели или вече изградени такива, да не участват в международни състезания за които са покрили нормативи или имат шансове за медали или престижни класирания в А финали.

Изпращат състезатели за участие в Международни състезания без покрити нормативи само на база тези са от "нашите", а всички останали са "другите".

Много състезатели от близкото минало, настоящи мъже и жени, юноши и девойки, са принудени да се откажат от спорта заради нелоялността на БФКК към техните резултати и труд.

Олимпия не е единичен случай. Дори за олимпийските квалификациите в Дуисбург - световно първенство, БФКК вече е определила кои ще участват, не според резултати, а според техни виждания кои били перспективни...", коментира пред bTV Огняна.

Тя сама финансира подготовката на дъщеря си. "Купувам лодките й. Последен модел гребло и взех през зимата, за да участва на Европейските игри с него (само то струва 800 Евро и е достъпно само за олимпийски медалисти. Аз го закупих за Олимпия с правото, че аз съм олимпийски медалист. Това са специално направени гребла от Jantex - The One).

Всеки един спортист или спортен деятел знае колко струва една подготовка - храна, витамини, масажи, екипировка, транспорт... Олимпия влезна в олимпийска програма с второ ниво, където има право да получава лични средства (заплата от 700-1000 лв.).

БФКК и отпуснаха подаяние от 430 лв. Тя има син на 4 години. Пари за подготовка не достигат до Олимпия макар, че и се полагат. Целта на БФКК всички да са на централизирана подготовка на лагер в Кърджали, за да могат да управляват парите като цяло. Всичко е на "тъмно", категорична е Душева.

От 5 години тя работи с пара атлети в Германия. Има двама нейни възпитаници на Игрите в Токио 2020. "Момичето се класира на 4-о място, а момчето, което е част от отбора на бежанците, завършва първи в Б финал. Моите атлети са европейски шампиони, №1 в Световни купи и винаги в призовата шестица на световни първенства. Надявам се за Париж да участвам с тях в 4 олимпийски дисциплини", разказва ни Оги.

Връщаме се в родната действителност. Според нея проблеми с федерацията има всеки , който има собствено мнение, който е талант, който може да гребе.

"Който не се съгласява с измислените им правила. Федерацията не иска да прави професионален спорт, федерацията иска да има централизирана подготовка и бюджет, който да управлява без да раздава за индивидуални подготовки. За Полша заминава като треньор по кану-каяк жена, която няма нищо с кану-каяка освен , че в офиса на федерацията работеше на компютъра и изпращаше писмата.

Сега са я повишили в някаква длъжност , заради новата програма за финансиране на служители към Министерството на младежта и спорта. Измислили са си длъжности до девето коляно, за да взимат пари от министерството. А треньор като Владимир Генов - световен шампион и в момента национален треньор в кануто, който работи с Ангел Кодинов - не намери място в отбора за Игрите.

Личният треньор на Ангел Кодинов - Анка Кодинова, заминава на собствени разноски за да бъде близо до сина си и да му дава напътствия по време на състезанието. Квоти извоюваха Олимпия на К1-200 и Мирослав Кирчев със съотборника си на К2-500 м. Всички те бяха на собствени разноски без финансиране от федерацията през 2022 г. в Мюнхен и спечелиха квота, за да бъдат заменени от любимци на управляващите в БФКК. Не е ли смешно и тъжно и срамно ?", пита олимпийската медалистка.

"Омръзна ми, само да ми изтече мандатът, и напускам, няма да се кандидатирам повече - изригна Бухалов, който донесе голяма българска гордост в Барселона през 1992 г. с двете си титли. - Всеки си пише каквото и до когото си иска, особено с тези социални медии и електронни пощи. Ние работим по установени правила, отчитаме се в министерството както за дейността, така и за средствата. Ясно е, че винаги ще има несъгласни и недоволни, а и неискащи да де съобразяват с правилата", казва Бухалов пред "България днес".

"Г- н Бухалов като председател на БФКК и като двоен олимпийски шампион говори пълни безсмислени оправдания без конкретни факти по медиите! Нямаше нито една селекция на 200 м. Това са поредните скрити игри на БФКК. Жалко, че един олимпийски шампион застава зад безпочвени оправдания. Жалко за целия ни спорт кану-каяк с това ръководство.

Честно казано - с това ръководство , с тези хора във БФКК , с тези задкулисни игри, нелоялност непочтеност към труда на състезателите не само Олимпия няма шанс да се подготви и участва на олимпийските игри. Никой с това ръководство, начин на управление и треньорите, които са там в централизираната подготовка - нямат шанс. Изборът на състезатели, както казах става на база "нашите с потенциал" и всички останали.

С това целенасочено и неправомерно решение Олимпия да не участва на Европейските игри 2023, БФКК искат умишлено да няма международни изяви през 2023-а и да я изключат от финансирането по програмата за олимпийските игри и да не и позволят да се подготвя за спечелването на квота".

Ето и част от отговора на федерацията, изпратен от изпълнителния директор на централата Евелина Петрова до министър Илиев.

"Съгласно системата на Европейската конфедерация по кану-каяк за разпределение на квоти за ЕИ в Краков 2023г. се класират всички участвали лодки от А и Б финалите т.е. до 18 място от ЕП Мюнхен 2022г. На първенството са участвали общо 15 лодки в дисциплината ЖК1 200м и всички печелят квоти (като Олимпия Душева се е класирала на 10-то място), които са за държавата, която представляват, но те не са поименни. За участие в състезанията, включени в Международния спортен календар, УС на БФКК взима окончателно решение на свои заседания за съставите (състезатели, треньори и длъжностни лица) за участие.

Факти, които според Душева са далеч от истината.

"Мен никой и нищо не може да ме спре. Хората, които ме познават знаят, че пред мен няма прегради, има само напред. Има хора които ме уважават за това, има мищоци, които копаят дупки тихомълком зад гърба ми, но аз не ги забелязвам. Обичам този спорт - той ме научи да се боря за това,
което искам. Дава ми сила, стимул , мотивация - дава ми щастие да уча децата и да постигаме мечтите им заедно. Работи със сърце и душа - това моето мото", над нещата е шампионката.