на живо

Световната федерация обяви докога е наказан Антъни Иванов

Той получи санкция заради изявите си в социалните мрежи

Lap.bg
 

Българският плувец Антъни Иванов няма да може да участва в състезания и турнири до 14 март 2026 г. 

Това потвърди в официална позиция Световната федерация. 

Санкцията на Иванов е наложена от родната федерация заради "серията медийни изяви, в които чрез неверни твърдения, клевети, внушения и обиди той уронва престижа както на централата, отделни състезатели, треньори, членове на Управителния съвет на централата, така и на спортни институции като Министерството на младежта и спорта, Българския олимпийски комитет и Антидопинговия център".

От Световната федерация потвърждават тази мярка, както и паричната глоба от 2000 лв. (1000 евро).

Снимка: Instagram

Иванов изтърпява 2-годишно наказание от Световната антидопингова агенция (WADA) заради 3 пропуснати допинг проверки. Той трябваше да поднови състезания след 8 юни 2025 г. Обжалванията на плувеца пред Федералния и Спортния арбитражен съд в Швейцария не дадоха резултат. 

През това време той неколкократно говори против родната федерация и ръководството ѝ. Той обяви, че е репресиран и заплашван, както и че е нарушено правото му да се изразява свободно. 

Конфликтите между Иванов и федерацията започнаха през 2016 г. След това ескалират, когато плувецът застана на страната на тримата плувци - Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов, обвинени в употреба на забранени вещества в началото на 2021 г. В хода на разследването на bTV стана ясно, че плувците ни приемат медикаменти, като не са наясно какви точно са и какво съдържат.

Снимка: Lap.bg