на живо

"Ако не знаете какво да правите с топката, просто ми я подайте" (ГАЛЕРИЯ)

Ще пенсионират ли днес испанците Тони Кроос?

"Ако не знаете какво да правите с топката, просто ми я подайте" (ГАЛЕРИЯ)
 

Ако Тони Кроос можеше да избира дата за края на кариерата си, той навярно би пожелал това да е 14 юли 2024 - денят на финалния двубой от европейското първенство по футбол, пише ARD. Но футболната му кариера може да приключи и по-рано – в зависимост от това дали германският национален отбор ще продължи напред, което пък зависи но първо време от мача срещу Испания днес.

Самият Кроос не очаква това да е последният му мач с националната фланелка, както заяви той на пресконференция, цитиран от DW.

В богатата му колекция от титли все още липсва тази на европейски шампион – това го отличава от Франц Бекенбауер, Лотар Матеус, Герд Мюлер или Юрген Клинсман.

Къде точно е мястото на Тони Кроос сред най-добрите, пита ARD. Има обективни критерии, например спечелени титли, по които можем да съдим. Като се позовава именно на тях, Йосуа Кимих смята, че Тони Кроос е най-успешният футболист, който Германия е имала някога.

За Байерн Мюнхен Кроос има 24 гола и 49 асистенции, а с Реал Мадрид – 28 гола и 99 завършващи паса.

Снимка: Reuters

Именно подаванията са най-силното му оръжие, пишат колегите в Германия и уточняват: "Къси пасове и дълги пасове, пасове през цялото поле, високи пасове, точни до сантиметър; перфектно поемане на топката и отиграване с подаване - Кроос умее тези неща до съвършенство, дори когато е подложен на голям натиск. Наскоро той се обърна към съотборниците си с думите: "Ако не знаете какво да правите с топката, просто ми я подайте".

След като на предишното европейско първенство Германия отпадна на осминафиналите, Ули Хьонес коментира, че "напречни пасове на Кроос вече не са на мода във фотбула". Три години по-късно и вече на 34-годишна възраст, Кроос бе в стартовата единайсеторка на Реал Мадрид за поредния финал на Шампионската лига.

Снимка: Reuters

На въпрос дали в Испания по-бързо и по-добре са разбрали колко ценен е неговият начин на игра, Кроос отвърна индиректно на критиките на Хьонес с думите: "Някой по-бързо, други по-бавно, но в крайна сметка всички го разбират."

Известно е, че Хьонес така и не можа да прости на Кроос, че през 2014 г. той отхвърли офертата на Байерн и замина за Мадрид.