на живо

Албания постави Хърватия на ръба на отпадането (ГАЛЕРИЯ)

2:2 в Хамбург в Групата на смъртта на Евро 2024

 

Албания постави Хърватия на ръба на отпадането от Евро 2024! Аутсайдерът стигна до 2:2 с "ватрените" в балканския сблъсък от група 2.

Така двата тима имат по 1 точка преди последния кръг, но "Двуглавия орел" е с по-добра голова разлика. В откриващия кръг албанците отстъпиха с 1:2 на Италия, а Хърватия падна тежко от Испания - 0:3.

Снимка: Reuters

Днес, на Фолкспаркщадион в Хамбург, албанците поведоха в 11' с първата голова възможност в мача - Казим Лачи засече с глава центриране на Ясир Асани.

Снимка: Reuters

В 31' отборът на Силвиньо можеше да удвои преднината си, но вратарят Доминик Ливакович отрази удар на Кристиан Аслани.

 

Лука Модрич и компания срещаха трудности със сгъстената защита на съперника. Тя все пак се пропука в 74' и Андрей Крамарич изравни. Само 2 минути по-късно Хърватия стигна до обрат след автогол на резервата Клаус Джазула - брат на бившия играч на Литекс Юрген Джазула.

Снимка: Reuters

Халфът обаче се реваншира на своите, възстановявайки равенството в петата минута от добавеното време.

Попадението на Джазула, реализирано в 94:23 минута, е най-късното изравнително в историята на европейските първенства, като изключим продълженията. 

Така Албания подхрани надеждите си за историческо класиране на елиминации. За "Двуглавия орел" това е второ участие на еврофинали. При дебютното - през 2016 г., тимът отпадна в груповата фаза след победа и 2 загуби.

В следващия кръг на Евро 2024 Албания ще играе с Испания, докато Хърватия излиза срещу действащия шампион Италия и ще се нуждае от убедителен успех.

Снимка: Reuters