на живо

Диого Коща - от най-бедния отбор до големия ден (ГАЛЕРИЯ)

Крие от съотборниците си къде е роден, бил е и нападател

Диого Коща - от най-бедния отбор до големия ден (ГАЛЕРИЯ)
 

"Тайното оръжие на Португалия е Диого Коща. Той е скритото бижу на европейския футбол.

Днес той го изведе на друго ниво: той беше невероятен в ситуации един на един и след това имаше фокуса и умението да спаси три изстрела в бърза последователност в дузпите.

Трябва да се гордеем с него", щастлив бе треньорът на Португалия Роберто Мартинес след 1/8-финала със Словения.

Стражът хвана три дузпи и прати "мореплавателите" на 1/4-финал на Евро 2024 срещу Франция. Двубоят ще се играе на 5 юли.

Всъщност португалският супергерой е роден в друга страна. И това не е Бразилия или Ангола (както често се случва с португалските футболисти). Коща поема първи глътки въздух в Швейцария. Родителите му имигрират в швейцарско село между Цюрих и Базел.

Но Диого никога не се е отъждествявал с Швейцария – той дори не е признавал пред съотборниците си, че е роден извън Португалия. На седемгодишна възраст с майка му се връщат обратно в родината.

С Швейцария го свързват само баща му и дядо му, останал в град близо до Ньошател.

В детството си той играе футбол с братовчед си Витор, като техният идол е легендата Витор Баия, на когото гледат да подражават.

Снимка: Reuters

Започва в местната академия AMCH Ringe, а по-късно прави тренировки и с Бенфика. Две години носи екипа на Póvoa de Lanhoso, където е рамо до рамо с бъдещия си съотборник Витиня. Присъединява се към Академията на Порто през 2011 г. Носи екипа на "бяло-сините" и до днес.

Години по-късно треньорът на Ринге Адилио Перейро казва пред Observador, че те са били много слаб отбор по това време и може би най-бедният в Португалия.

"На този отбор му липсваше вратар. И дядото на Коща ми каза: "Внукът ми играе тук на детската площадка, пробвай го." И си помислих: "Ако това момче наистина иска да стане вратар, определено щеше да успее." Малкият Диого се изявява в някои мачове и като нападател.