на живо

Модрич облян в сълзи: Футболът понякога е жесток! (ГАЛЕРИЯ)

Лука стана най-възрастният голмайстор на европейско

 

Футболният национален отбор на Хърватия завърши наравно срещу Италия (1:1) в трети кръг от Група B на европейското първенство и завърши на трета позиция и запази теоретичен шанс да стигне до 1/8-финалите.

 

 

След драмата с "адзурите" легендарният хърватин Лука Модрич не скри сълзите си.

"Футболът понякога е жесток и тази вечер беше така. Не знам защо реферът даде осем минути продължение. Благодаря на феновете, които ни подкрепяха. На теория можем да стигнем до 1/8-финалите, но никога нямаме късмет.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by BBC SPORT (@bbcsport)

В последния мач допуснахме гол в 95-ата минута, сега в 98-ата...", каза Модрич.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Luka Modric (@lukamodric10)

На 38 години и 289 дни Модрич стана най-възрастният голмайстор на европейското.

Това ли бе последният мач а големия Лука?

Няколко месеца преди 39-ия рожден ден на Модрич, феновете се питат възможно ли е това да е бил последният мач на носителя на "Златната топка" за 2018-а на голям форум.

За Модрич това е девети голям форум, дебютът му е отново в Германия на Мондиал 2006. За "шахматистите" той има 172 мача и 24 гола.

 

Дебютира за националния отбор на Хърватия на 1 март 2006 г. в приятелски мач с Аржентина, спечелен с 3:2. Същата година участва на СП в Германия, като влиза като резерва в срещите с Австралия и Япония. Хърватите обаче не преодоляват групите.

Под ръководството на Славен Билич Модрич става основен футболист в тима и през 2008 г. попада в идеалния тим на Евро 2008, макар Хърватия да достига едва до 1/4-финалите.

През 2012 г. участва на европейското първенство в Полша и Украйна, но Хърватия не излиза от тежка група с Испания, Италия и Ирландия. Тимът се представя незадоволително и две години по-късно на световното първенство в Бразилия, като отпада в групите.

Модрич е капитан на националния отбор на Мондиал 2018, където „шахматистите“ достигат финала (загубен с 2:4 от Франция) и подобряват постижението от Мондиал 1998, когато "златната генерация" завършва на трета позиция. Модрич е избран за най-добър футболист в груповата фаза на турнира, вкарвайки голове срещу Нигерия и Аржентина, а след финалния мач получава и наградата за играч на турнира.

Снимка: БГНЕС