на живо

Не съжалявам за Роналдо. Той просто унищожава наследството (ГАЛЕРИЯ)

Настоящият Кристиано е просто мишена за фотографи, търсещи драматичен кадър

 

Всяко отпадане на Португалия от топ турнир (преди и след победното Евро 2016) неизбежно фокусира погледите върху Кристиано Роналдо. Така е и сега.

Гледах всичките 240 минути на португалеца в плейофите и постоянно си задавах два въпроса, въпреки че прекрасно разбирах, че няма чисто футболен отговор на тях, пише коментара си Дмитрий Писменски от sports.ru.

1. Уменията и качествата на 39-годишния Роналдо наистина ли са толкова уникални, че той започна всичките пет мача, изигра четири изцяло, включително две 120-минутни битки в плейофите, и беше заменен само веднъж?

2. Заложници ли са отборът и треньорът Роберто Мартинес?
Веднага след като Кристиано сложи капитанската лента, той пое неизбежната отговорност за резултатите на "мореплавателите". Старият Роналдо пое тази отговорност, постигайки резултати. Настоящият е просто мишена за фотографи, търсещи драматичен кадър. Роналдо 2024 не е просто сянка на бившия Кристиано, това е доброволно унищожаване на собственото му наследство.

Снимка: БГНЕС

Обичаме да романтизираме футбола. Често търсим сюжети и значения там, където не са особено необходими.

 

39-годишният Роналдо в националния отбор е илюстрация на самочувствие, неприлично разкъсано с реалността и саботиращо чувство за собствена значимост. Кристиано категорично отказва дори да мисли, че не успява, че не прави Португалия по-силна и по-добра.

Още по-лоши са обясненията: "Леле, той постигна всичко, но продължава да играе, да се бори и да дава всичко от себе си."

Но откога ръкомахането, ироничните усмивки със стиснати устни и опитите за изпълнение на свободни удари от всяка позиция, се
превърнаха в показател за футболни усилия?

Снимка: БГНЕС

Трябва да признаем: Роналдо премина от футболния план към актьорския. Той няма с какво повече да изненада статистиката (е, освен може би с броя на пропуснатите наказателни удари).

Португалия се страхува дори да опита живот без Кристиано. Продължава страхливо да съществува в зоната си на комфорт.

Това е въпрос за всички - Защо дори не е имало опит да се играе по различен начин? Защо 120 минути от мача със Словения не бяха достатъчни, за да разберем - Роналдо вече не е лидер на този отбор на терена, останките от уменията му са твърде малки, за да надделеят над обективните минуси.

Снимка: БГНЕС

В тази ситуация никой не заслужава съчувствие, но Роналдо заслужава по-малко от останалите. Вместо да приеме честно футболното остаряване и все по-малката роля в националния отбор, продължава да тормози себе си и околните. Неговите епични пет крачки назад, широка стойка и тежко дишане преди изпълнението на наказателен удар отдавна са престанали да бъдат психологическо оръжие.

Дори и сега Роберто Мартинес не позволи и най-малкия шанс да види Кристиано на пейката. Отстранете всеки, но не и капитана. И всичко това, защото той...? Не се изисква отговор. По-добре да замените Бруно, който, ако нещо се случи, със сигурност няма да пропусне при дузпите, отколкото да отстраните Кристиано.